Skip to content

Iiris Suomela

Perussuomalaisten äärioikeistolaisen siiven toimintaan on puututtava

Terhi Kiemunki on kansanryhmää vastaan kiihottamisesta tuomittu perussuomalainen poliitikko. Tuomiosta huolimatta hän toimii edelleen Tampereen perussuomalaisten puheenjohtajana ja kansanedustaja Lea Mäkipään (ps) avustajana. On täysin käsittämätöntä, että Kiemunki nauttii edelleen perussuomalaisten luottamusta rikoksistaan huolimatta.

Perussuomalaisten kannanotot suhteessa rasismiin ovat hyvin ristiriitaisia. Useat poliitikot ovat tuominneet MV-lehden ja muut räikeän rasistiset julkaisut. Samalla puolueesta löytyy useita kansanryhmää vastaan kiihottamisesta tuomittuja poliitikkoja, jotka ovat selvinneet rikoksestaan hyvin kevyellä kohtelulla.

Julkisten rikoksiin johtaneiden kirjoitusten lisäksi perussuomalaisten räikeän rasistinen siipi on todella aktiivinen sosiaalisen median törkeimmissä ryhmissä. Kiemunki kirjoittelee törkeyksiä Facebook-ryhmissä ja tarjoaa tekstejään MV-lehdelle samaan aikaan, kun puolueen kärkipoliitikot – esimerkiksi Timo Soini – sanovat tuomitsevansa nämä julkaisut.

Epäilyksiä Kiemungin yhteyksistä MV-lehteen on liikkunut jo pitkään. Todisteita on ilmaantunut vasta nyt, kun Kiemunki on väittänyt, ettei hän kuulu Facebookin MV-ryhmään tai kirjoita MV-lehteen. MV-lehden päätoimittaja Ilja Janitskin kirjoittaa julkisessa Facebook-päivityksessään Kiemungin kirjoittaneen lehteen useasti. Hän on myös julkaissut kuvakaappauksia sähköposteista, joita Kiemunki on hänelle lähettänyt juttuja tarjotakseen.

Perussuomalaisten taktinen linja vaikuttaa olevan, että voimakkaan rasistisen siiven annetaan rehottaa, sillä se kerää puolueelle jonkin verran ääniä. Muut ovat hiljaa, kun Kiemunki lietsoo väkivaltaa internetin synkimmissä paikoissa.

Timo Soini on selkeästi ajatellut voivansa kontrolloida maahanmuuttovastaista siipeä. Ensi kesän puoluekokouksessa nähdään onko hänen taktiikkansa onnistunut vai loppuuko hänen valtakautensa Jussi Halla-ahon valintaan perussuomalaisten puheenjohtajaksi ja sitä myötä ministeriksi. Tällä hetkellä Halla-ahon kannatus on Ylen mukaan noin 45 prosenttia.

Vaikka Soinin ura saattaa päättyä Halla-ahon nousuun, minua ei ihmetytä Soinin valinta olla hiljaa Kiemungin kaltaisista aggressiivisista rasisteista. Huippuvuosinaan puolue hyötyi Soinin taktiikasta merkittävästi. Sen sijaan sitä minä ihmettelen, miten kokoomuslaiset ja keskustalaiset hyväksyvät hallitusyhteistyön perussuomalaisten kanssa. Ennen kaikkea olen todella huolissani siitä, jatkuuko hallitusyhteistyö normaaliin tapaan, jos Halla-aho nousee perussuomalaisten puheenjohtajaksi ja jopa ministeriksi.

Rasismi on otettava vakavasti. Toivottavasti kokoomus ja keskusta pitävät kiinni edes jonkinasteisen inhimillisyyden rippeistä ja päättävät hallitusyhteistyön, jos perussuomalaisten rasistinen siipi nousee tänä kesänä valtaan. Kiemungin kaltaisten henkilöiden ei pidä antaa johtaa tätä maata.

2 thoughts on “Perussuomalaisten äärioikeistolaisen siiven toimintaan on puututtava”

  1. Pingback: Suomen haparoi tiellä kohti rasismista vapaata yhteiskuntaa – Iiris Suomela

  2. Pingback: Suomi haparoi tiellä kohti rasismista vapaata yhteiskuntaa – Iiris Suomela

Comments are closed.