Skip to content

Iiris Suomela

Zelenskyi vetosi Suomen eduskuntaan, jotta tukisimme Ukrainaa kaikin tavoin

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui juuri eduskunnalle. Hän vetosi hyvin koskettavasti meihin, jotta tukisimme Ukrainaa kaikin mahdollisin tavoin keskellä Venäjän julmaa hyökkäyssotaa 🇺🇦

Iltalehti haastatteli minua ja ulkoministeri Pekka Haavistoa heti puheen jälkeen. Oli helppo yhtyä Zelenskyin viestiin: Suomen ja Euroopan on nyt aika seistä Ukrainan tukena. Tämä tarkoittaa niin aseapua kuin venäläisestä fossiilienergiasta irtaantumista ja pakolaisten auttamista.

Zelenskyi puhui hyvin osuvasti Suomen asemasta. Hän kertoi pitävänsä meitä yhtenä johtavista valtioista rintamassa Ukrainan ja vapauden puolesta. Heti samaan hengenvetoon hän pyysi meitä kirkastamaan tätä johtajuutta entisestään.

Näin meidän on todellakin tehtävä. Aivan ensimmäiseksi on lopetettava Putinin sodan rahoittaminen. Yli 60% Venäjän vientituloista tulee energiasta. Näin ei voi jatkua: Suomen on vedettävä rahat pois Putinin sotakassasta ja edellytettävä samaa myös muilta EU-mailta. Energiapakotteilla on kova hinta, mutta se ei ole lähelläkään sitä hintaa, jota ukrainalaiset tästä sodasta maksavat.

Suomen linja on kirkas. Me panostamme vihreään siirtymään ja ilmastotoimiin miltei kahden miljardin euron edestä. Näin vedetään rahat pois Putinin sotakassasta. Zelenskyi kiitti meitä vahvasta linjasta, mutta pyysi tekemään vielä enemmän.

Tuki Ukrainalle on nyt todella tarpeen. Vaikka Ukraina on onnistunut työntämään venäläiset joukot pääkaupungin Kiovan ympäristöstä, jatkuvat taistelut Itä- ja Etelä-Ukrainassa edelleen. Viime viikkoina olemme nähneet myös järkyttäviä kuvia ja uutisia siitä, mitä venäläisten joukkojen miehitys siviiliväestölle tarkoittaa. Sotarikokset on tutkittava, ja vastuulliset on saatava tuomiolle.

Nyt on aika toimia. Slava Ukraini ja kiitos Zelenskyille hänen painavasta puheestaan.

Avainsanat: