Skip to content

Iiris Suomela

Ylen aamu: Ilmastokeskustelu Jani Mäkelän (ps.) ja Sari Multalan (kok.) kanssa

Aamu alkoi ilmastokeskustelulla – ja Twitterin kuvasadosta päätellen muutkin olivat hereillä jo varhain TV:n äärellä.

Minä, Jani Mäkelä (ps.) ja Sari Multala (kok.) keskustelimme Ylen aamussa ja radion Ykkösaamussa 22.2.2023 ilmastosta – niin energiapolitiikasta kuin metsistä ja liikenteestä. Yksikään toimiala ei voi jättää ilmastotoimia tekemättä, sillä kiire on jo kova.

Energiakriisi vain lisää painetta panostaa kotimaiseen uusiutuvaan energiaan ja muihin puhtaisiin ratkaisuihin. Mitä useamman koti lämpiää tai auto kulkee kotimaisen energian voimin, sitä paremmin me olemme turvassa myös tulevilta kriiseiltä. Maalämpö, ilmalämpöpumput ja sähköautot auttavat myös alentamaan arjen kustannuksia.

Siksi on loistavaa, että Suomeen rakennetaan nyt vauhdilla tuuli- ja aurinkovoimaa. Se ei johdu tuista vaan siitä, että edulliselle, puhtaalle energialle on valtavan suuri kysyntä. Nämä miljardiluokan yksityiset investoinnit vähentävät päästöjä, alentavat sähkön hintaa, luovat työpaikkoja ja tuovat Suomeen veroeuroja.

Onkin erikoista, että perussuomalaiset jatkaa yhä uusiutuvan, kotimaisen energian vastustamista – pääosin täysin virheellisiin väitteisiin perustuen. Väärät väitteet eivät toki yllätä, koska faktat eivät ole heidän puolellaan.

Sen sijaan yllätyksenä tuli, miten kielteisesti PS puhuu suomalaisista yrityksistä. Tänäänkin Mäkelä sanoi yritysten kannattavan uskottavaa ilmastopolitiikkaa vain tukieurojen toivossa.

Tämä ei tietenkään ole totta. Ei kyse ole tukien kaipuusta. Ilmastokriisin torjuminen tuo mukanaan isoja mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille. Kysyntä kestäville ratkaisuille on kova, mikä luo loistavia vientimahdollisuuksia niin pienille kuin suurille yrityksille.

Ei siis mikään ihme, että Suomen elinkeinoelämä kannattaa uskottavaa ilmastopolitiikkaa. Toivon, että poliitikot eivät nyt ryhdy jarruttamaan kehitystä, sillä ilmastokriisin torjuminen on sekä välttämätöntä että taloudellisesti järkevää.