Skip to content

Iiris Suomela

Yksinasuvat pienituloiset huomioitava tukipaketteja suunniteltaessa

Miltei 80 prosenttia Suomen pienituloisimmista kotitalouksista koostuu yksinasuvista. He ovat siis voimakkaasti yliedustettuna pienituloisten joukossa. Silti yksinasuvat unohdetaan monesti tukipaketteja suunniteltaessa.

Näin ei saa tapahtua nyt, kun Ukrainan sodan aiheuttama hintojen nousu ajaa ihmisiä ahtaalle. Etenkin nopeasti kasvava asumisen hinta osuu kovaa ihmisiin, jotka ovat yksin vastuussa kotinsa kaikista kuluista, kuten vuokrasta, sähkölaskusta ja lämmityksestä.

Siksi nyt tarvitaan lisätoimia yksinasuvien tukemiseksi osana syksyn lisätalousarvioita ja ensi vuoden budjettia. Perusturvaan tarvitaan uusi ylimääräinen indeksikorotus. Lisäksi Vihreät on esittänyt energiarahaa maaseudulla asuville pienituloisille, joihin hintojen nousu osuu tutkitusti kaikista koviten.

Samalla ei pidä unohtaa, että myös moni kaupungissa asuva on ollut ahdingossa jo pidempään korkeiden vuokrien vuoksi. Kriisitoimien lisäksi olisikin tarpeen tarkistaa yleisen asumistuen tasoa. Tukea maksetaan asuinpaikan mukaan. Korkeinta tukea saa Helsingissä, mutta sielläkin asumistuki on maksimissaan 430 euroa. Muualla Suomessa asumistuki on vielä pienempi. Summat eivät vastaa mitenkään kaupunkien vuokratasoa.

Onneksi työ sosiaaliturvan uudistamiseksi on käynnissä parhaillaan. Tämä on hieno mahdollisuus ottaa käyttöön kaikille maksettava vastikkeeton perustulo, joka verotetaan pois tulojen kasvun myötä. Näin kenenkään tulot eivät voisi pudota yhtäkkiä nollaan edes kriisiaikoina. Samalla on varmistettava, että sosiaaliturvauudistus huomioi myös yksinasuvat erityisesti asumisen tukien osalta.