Skip to content

Iiris Suomela

Voiko ihminen olla poliitikko ja äiti?

Voiko ihminen olla poliitikko ja äiti? Vastauksen pitäisi olla kyllä, mutta valitettavasti tämä ajatus ei vieläkään toteudu käytännössä.

Ministeri Krista Kiuru synnytti 10 päivää sitten. Yle julkaisi viikonloppuna jutun Kiurusta, jossa hänestä oli tehty pahviversio, koska hän ei ”halunnut tulla Ylen haastatteluun eikä kuvattavaksi”. (Alla ruutukaappaus jutun kuvituksesta.)

Poliitikkojen työn kritiikki on keskeinen osa demokratiaa. Lapsen saaminen ei ole kuitenkaan työasia. Kenenkään ei pitäisi joutua töihin 10 päivää synnytyksen jälkeen.

Itse olin 10 päivää synnytyksen jälkeen vielä tiiviisti sairaalahoidossa. Kotiin pääsin vasta pari päivää myöhemmin, ja sekin oli lääkärin tarkan harkinnan tulos. Kotiutumisen jälkeen kotisairaala kävi meillä kotona monta kertaa vuorokaudessa.

Muistan silloin pelänneeni, että entä jos jotain menee töissä ohi, kun makaan vain sängyssä enkä pysty seuraamaan työviestejä kunnolla. Mietin, että keille kaikille minun pitää kertoa hätäsektiosta, jotta pystyisin selittämään, miksi minua ei saa kunnolla kiinni.

Nyt ajattelen, että tuollaiset pelot eivät todellakaan kuulu sairaalavuoteelle tai arkeen vastasyntyneen kanssa. Henkilökohtaisia asioita ei tarvitse myöskään jakaa muille, jos ei halua.

Onneksi omat huoleni osoittautuivat pääosin turhiksi: kukaan muu ei odottanut, että minut saisi kiinni heti synnytyksen jälkeen. Tämän huomaaminen oli tavattoman suuri helpotus. Siksi tuntuu pahalta nähdä, kun omat pelot näyttävät toteutuvan Krista Kiurun kohdalla.

Näin tämän ei pitäisi mennä. Kyse on paljon yhtä ministeriä isommista asioista. Kyse on yhteiskunnan asenteista vanhemmuutta ja varsinkin äitiyttä kohtaan. Yleisesti ottaen on haitallista ruokkia kulttuuria, jossa työt tunkeutuvat elämän jokaiseen hetkeen eikä niiltä saa hetkeäkään rauhaa.

Todella toivon, että Ylen jutussa oli kyse ajattelemattomuudesta eikä tarkoituksellisesta piikittelystä juuri synnyttäneen ihmisen kustannuksella. Lapsen saamisessa ei ole nimittäin mitään vikaa – päinvastoin, onnittelen ministeri Kiurua lämpimästi lapsen syntymän johdosta ja toivon hänelle rauhallista vanhempainvapaata