Skip to content

Iiris Suomela

Vihreiden ehdottama energiaraha korvaisi hintojen nousua maaseudun pienituloisille

Emme voi jatkaa Venäjän raa’an hyökkäyssodan rahoittamista. Talouspakotteita on kiristettävä. Samalla sodan aiheuttamaa hinnannousua on korvattava etenkin pienituloisille suomalaisille.

Vihreät on esittänyt tähän laajaa keinovalikoimaa, joista monia on jo päätetty edistää. Esimerkiksi tänään eduskunta käsitteli esitystä sosiaaliturvan ylimääräisestä korotuksesta, joka nostaa niin pienimpiä eläkkeitä kuin työttömyysturvaa ja opintotukea. Olemme myös nostaneet työmatkavähennystä ja tukea energiaremonteille.

Pelkkä sosiaaliturva tai remonttituki ei kuitenkaan riitä. Tarvitaan keinoja korvata energian ja liikkumisen hinnannousua nimenomaan niille, joihin nousu osuu kaikista koviten. Siksi esitämme erillistä energiarahaa, jota maksettaisiin kaikille maaseudulla asuville pienituloisille.

Iltasanomat haastatteli minua aiheesta ja nosti otsikkoon eduskunnan tietopalvelun tekemän esimerkkilaskelman. On syytä todeta, että energiaraha voisi hyvin olla korkeampikin – 44 euroa on vain esimerkki, johon päädytään, jos 250 miljoonan euron potti jaetaan maaseudun pienituloisille.

Jos energiarahaan käytettäisiin saman verran rahaa kuin opposition ehdottamiin bensaveron alennuksiin, tuen voisi moninkertaistaa reippaasti yli sadan euron suuruiseksi. Olennainen ero on, että energiarahan kautta nuo rahat menisivät suoraan pienituloisille eivätkä esimerkiksi öljyfirmojen taskuun – firmojen kun ei ole mikään pakko laskea hintoja veroalen myötä, jolloin edes satojen miljoonien veroale ei välttämättä laskisi hintoja lainkaan. Näin on valitettavasti käynyt joissain tapauksissa, kun arvonlisäveroa on laskettu olettaen, että se näkyisi suoraan kuluttajalle.

Esityksestä lisää Iltasanomien artikkelissa.