Skip to content

Iiris Suomela

Vihreät seisovat kaikkien Luontomarssin vaatimusten takana

Keskustori täyttyi tänään luonnon puolustajista Luontomarssin myötä. Hyvä niin – näistä vaaleista on todellakin tehtävä luontovaalit, sillä ilman luontoa meillä ei ole mitään.

Vihreille on itsestäänselvää, että me seisomme kaikkien Luontomarssin vaatimusten takana. Päästiin myös tarjoamaan vaalimökillä kahvit räntäsateisen marssin osallistujille.

Kiire lajikadon pysäyttämisen suhteen on kova. Tuhansia lajeja kuolee sukupuuttoon joka vuosi. Rannat täyttyvät sinilevästä ja purot teollisuuden jätevesistä, kun luonnon ja ilmaston suojelua ei oteta vakavasti. Politiikan vaikutukset näkyvät paljaalla silmällä ja tuntuvat iholla.

Silti tuntuu, että etenkin näin vaalien alla politiikasta puhuttaessa keskitytään enemmän sanailuun kuin sisältöihin. Kuka sivalsi koviten; kuka voitti illan TV-väittelyn?

Elämän perusedellytyksiä uhkaava luontokato ja ilmastokriisi unohtuvat, kun huomio keskittyy politiikan pintaan.

Oikeasti tärkeintä kamppailua ei käydä TV-tenteissä, vaalipaneeleissa tai Twitterissä. Kaikista tärkein kamppailu käydään Suomen soilla, rannoilla ja pelloilla.

Uhanalaisia lajeja tai luontotyyppejä ei voi samalla tuhota ja säilyttää. Kun laji kuolee sukupuuttoon, sitä ei saa enää takaisin. Luonnontilan parantamiseen on muitakin keinoja kuin tiukka suojelu, mutta luontokadon torjuminen ei onnistu ilman poliittisia päätöksiä. Onneksi ympäristöjärjestöt ovat vertailleet puolueita ja tuoneet julki, että puolueilla on todellakin eroa.

Tämä hallitus oli Suomen historian paras hallitus luonnon kannalta arvioituna. Silti töitä riittää vielä valtavan paljon, jotta luontokato ja kuudes sukupuuttoaalto saadaan pysäytettyä.

Siksi näissä vaaleissa kannattaa äänestää puoluetta, joka ottaa luontokadon tosissaan. Äänestämään pääsee jo varsin pian, sillä ennakkoäänestys alkaa 22.3. Ääni Vihreille on ääni luonnolle!