Skip to content

Iiris Suomela

Vihreät on rauhanliike ja juuri siksi kannatamme Suomen Nato-jäsenyyttä

Pidin tänään avauspuheen Vihreiden puoluevaltuuskunnassa. Puhuin ennen kaikkea Natosta ja ulkopolitiikasta laajemminkin.

Demokratiaa ja ihmisoikeuksia on uskallettava puolustaa myös silloin, kun se on hankalaa, epäsuosittua tai kiusallista. Kansainväliset sopimukset ovat olemassa juuri vaikeita paikkoja varten.

Venäjän halveksunta näitä sopimuksia kohtaan on käynyt yhä selvemmäksi vuosi vuodelta. Viimeistään nyt Putin on osoittanut, että ei ole olemassa rajoja tai sopimuksia, joita hän kunnioittaisi.

Suomen onkin syytä vetää uusia johtopäätöksiä asemastaan maailmassa.

Me tarvitsemme uudenlaisia turvatakuita, ja selväksi on tullut, että kaikista vahvimmat takuut saamme Nato-jäsenyyden kautta. Siksi olen itse asettunut jäsenyyden kannalle.

Siksi Vihreiden puoluehallitus päätti eilen asettua tukemaan Suomen Nato-jäsenyyttä esityksessä poliittisen ohjelman kannaksi. Samalla korostamme, että Suomen on edistettävä Euroopan ja maailman vakautta, rauhaa ja turvallisuutta. Tämä tarkoittaa myös ydinaseriisunnan edistämistä sekä Suomen ja Pohjoismaiden pitämistä ydinaseettomana vyöhykkeenä.

Vihreiden historia on rauhanliikkeessä, ja rauhan puolella me olemme edelleen. Pieni kansakunta ei voi toivoa tulevaisuudelta mitään muuta kuin rauhaa. Siksi meidän on myös Nato-jäsenenä pystyttävä vahvistamaan turvallisuutta ihmisoikeuksien ja demokratian edistämisen kautta.