Skip to content

Iiris Suomela

Vihreän eduskuntaryhmän kesäkokous Turussa

Kiitos, Turku! Oli upeaa kokoontua Vihreiden eduskuntaryhmän kesäkokoukseen loppukesän auringon alle.

Ehdoton huippuhetki oli saariristeily ja illallinen osuvasti nimetyllä Loistokarilla. Auringonlasku pienenpienellä saarella keskellä merta oli aivan käsittämättömän upea.

Itämeri ja sen luonto on ainutlaatuinen mutta hauras. Tällä hetkellä meren tila on jo hälyttävä, ja ilmastokriisi pahentaa esimerkiksi sinilevätilannetta entisestään. Päästöt on käännettävä laskuun, mihin entistäkin useampi on onneksi herännyt nyt, kun ongelmat näkyvät jo kotirannoilla asti.

Kokouksen ohjelmaan kuului myös Aurajoen rannan siivoaminen roskista Pidä saaristo siistinä -järjestön johdolla. Jos roskia ei kerättäisi, miltei kaikki niistä päätyisivät rannoilta joen kautta mereen.

Saimme kerättyä yhteensä tuhansia roskia vajaassa tunnissa. Vitsailin, että mitäpä sitä tamperelainen mieluummin kesäpäivänä tekisi kuin poimisi turkulaisten roskia.

Vakavasti puhuen: 90% roskista oli tupakantumppeja. Kovasti toivoisi, että tumppeja ei heitettäisi maahan – sekä ilmaston että eläinten ja lasten turvallisuuden tähden. Valitettavasti ainakin oma lapseni yrittää usein poimia tumppeja nurmelta suoraan suuhun, mikä on todella vaarallista tukehtumis- ja myrkytysriskin tähden.

Pidä saaristo siistinä jakaa matkatuhkakuppeja, mutta myös esimerkiksi pieni pilttipurkki toimii tarkoitukseen oivasti. Pieni vaiva itselle, iso ilo muille ja luonnolle! Kaupunkeihin olisi hyvä saada myös lisää roskiksia. Lisäksi on ehdottomasti paikallaan vähentää jätteen syntyä esimerkiksi pakkausten ja kertakäyttötuotteiden fiksumman sääntelyn kautta.

Pidä saaristo siistinä -järjestön väki sanoi hyvin, että ympäristötekoja on niin suuria kuin pieniä, mutta niin pientä tekoa ei ole, että se kannattaisi jättää tekemättä. Tällä ajatuksella on hyvä jatkaa eteenpäin kohti viimeistä syksyä ennen ensi kevään eduskuntavaaleja!