Skip to content

Iiris Suomela

Veronalennukset ovat valumassa hyväosaisille

Energiakriisi ei ratkea kaatamalla rahaa (ulkomaisten) suuryhtiöiden taskuun. Olisi vastuutonta käyttää rahaa tällaisiin toimiin ja jättää samalla tavalliset suomalaiset puille paljaille.

Nyt tarvitaan ennemmin kohdennettua tukea niille ihmisille, jotka kärsivät hintojen rajusta noususta kaikista eniten. Kirjoitin aiheesta tämän päivän Aamulehteen:

“Pahimmillaan hätiköity energiapolitiikka ei auta tavallisia ihmisiä lainkaan, vaan kerryttää fossiilialan suuryhtiöiden kassaa öljyntuottajamaissa, joihin ei voi luottaa kauppakumppanina ja joissa poljetaan ihmisoikeuksia. Venäläisestä energiasta on päästävä eroon, mutta sitä ei pidä tehdä juoksemalla Venezuelan, Saudi-Arabian tai muiden diktatuurien syliin.

Järkevintä on korvata fossiilienergia kotimaisella uusiutuvalla energialla, jonka saanti ei ole kiinni itsevaltiaiden mielistelystä tai omien arvojen myymisestä. Mitä useamman koti lämpiää tai auto kulkee kotimaisen energian voimin, sitä varmemmin pärjäämme myös tulevissa kriiseissä. Silloin olemme myös vähemmän alttiita hintojen heittelylle maailmanmarkkinoilla. Juuri aiempien ilmastotoimien ansiosta tämäkin hintakriisi osuu Suomeen huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi Saksaan.

Tällä hetkellä energian hintojen noususta hyötyvät juuri ne suuryhtiöt, jotka voivat nyt pyytää entistäkin kovempaa hintaa bensasta tai sähköstä. Osan kohdalla hintojen nousu johtuu kasvaneista kuluista, mutta on myös suuryhtiöitä, jotka tekevät ennätyskovia voittoja kriisin varjolla.

Maailmalla tähän on puututtu verottamalla näitä yhtäkkiä kertyneitä voittoja niin kutsutun windfall-veron avulla. Sama olisi paikallaan myös Suomessa.

Kertyviä veroeuroja voitaisiin käyttää pieni- ja keskituloisten aseman helpottamiseen, kuten perusturvan ylimääräisiin indeksikorotuksiin sekä energiarahaan, jota maksettaisiin hintojen noususta kaikista eniten kärsiville.

Kenenkään ei pidä joutua valitsemaan ensi talvena lämpimän kodin, ruoan ja lääkkeiden välillä.”

Lue koko kirjoitus täältä.