Skip to content

Iiris Suomela

Venäjän raaka väkivalta Ukrainassa järkyttää syvästi

SV: seksuaalinen väkivalta

Venäjän raaka väkivalta Ukrainassa järkyttää syvästi. Tämä julma sota näyttää jälleen kerran, miten sodan uhreiksi joutuvat pahimmillaan sotilaiden lisäksi myös naiset ja lapset.

Joukkomurhien, kidutuksen ja raiskausten käyttö aseena on yksiselitteisen väärin. Tämä pätee niin nyt kuin kaikissa muissa sodissa. Sotarikokset on tutkittava ja syylliset saatettava vastuuseen teoistaan kansainvälisen oikeuden edessä. Tätä työtä Suomi tukee. Sodissa ja muissa kriiseissä ihmisoikeuksia on puolustettava erityisen tiukasti ja yksiselitteisesti.

On tehtävä äärimmäisen selväksi, että Suomi ja EU ovat ukrainalaisten ja ihmisoikeuksien puolella. Venäjä-pakotteita on kiristettävä ja aseapua Ukrainalle tarjottava myös jatkossa.

Samalla meidän on varmistettava, että Ukrainasta pakenevat lapset ja naiset ovat turvassa. Pakolaisuuden myötä heihin kohdistuu aivan erityisiä riskejä ja uhkia. Ihmiskauppa ja seksuaalinen väkivalta uhkaavat pakolaisia. On järkyttävää, että pieni joukko ihmisiä näkee sodassa mahdollisuuden toteuttaa omat pahat aikeensa. Tällaiseen toimintaan on puututtava tiukasti.

Miten voi auttaa ukrainalaisia? Yksi tapa on humanitaarinen apu ja ylipäätään järjestöjen toiminnan tukeminen. Esimerkiksi YK:n tasa-arvojärjestö UN Women on sitoutunut tukemaan Ukrainan naisia ja heidän perheitään. UN Women myös edistää naisten tasa-arvoista osallistumista rauhanprosesseihin. Järjestölle voi tehdä lahjoituksen heidän verkkosivuillaan.

Samalla on syytä muistaa, että vastuuta hätää kärsivien tukemisesta ei voi sysätä vain yksilöiden ja järjestöjen harteille. Suomen ja EU:n on tehtävä kaikki mahdollinen Ukrainan tilanteen helpottamiseksi ja ratkaisemiseksi. Suomi onkin lähettänyt humanitaarista apua Ukrainaan, minkä lisäksi teemme parhaamme pakolaisten auttamiseksi. Tätä meidän on jatkettava.