Venäjän sotilaiden tekemä raaka väkivalta siviilejä kohtaan on äärimmäisen tuomittavaa. Tekijät ja maan johto on saatettava vastuuseen näistä rikoksista.
Samalla Euroopan on lopetettava Putinin sodan rahoittaminen. Onneksi meillä on jo käytössä laaja valikoima talouspakotteita eri sektoreille. Voisimme kuitenkin tehdä vielä enemmän.
Yli 60% Venäjän vientituloista tulee energiasta. Siksi onkin korkea aika vauhdittaa venäläisestä (pääosin fossiilisesta) energiasta luopumista. Esimerkiksi Suomen öljystä 90% tulee Venäjältä. Suomalainen Neste jatkaa edelleen venäläisen öljyn ostamista. Vielä isompi ongelma on Euroopan riippuvaisuus venäläisestä maakaasusta.
Energiapakotteiden kohdalla yleinen vasta-argumentti on, että niiden hintalappu on kova etenkin lyhyellä aikavälillä. Niin onkin – ja silti se ei ole mitään verrattuna siihen hintaan, jota ukrainalaiset maksavat Putinin brutaalista hyökkäyssodasta joka päivä. Emme voi sulkea silmiä näitä raakuuksilta.
On täysin mahdollista vauhdittaa venäläisestä fossiilisesta energiasta luopumista. Ylivoimaisesti nopein keino vähentää riippuvaisuutta Venäjästä on pyrkiä säästämään energiaa mahdollisimman tehokkaasti.
Samalla kannattaa panostaa kotimaiseen uusiutuvaan energiaan. Meidän on tuettava ihmisten mahdollisuuksia tehdä kestäviä elämänvalintoja, oli kyse sitten maalämpöpumpun hankinnasta, ikkunoiden tiivistämisestä tai sähköpyörän hankinnasta. Kyse on pitkälti panostuksista, jotka maksavat itsensä takaisin tulevien vuosien aikana. Myös siksi tähän murrokseen kannattaa panostaa.
Suomen tulee olla eturintamassa vauhdittamassa koko Euroopan laajuista siirtymää pois venäläisestä energiasta. Se on niin Suomen kuin koko Euroopan etu ja ennen kaikkea keskeistä meidän turvallisuutemme kannalta.
Eurooppa ei voi jatkaa Putinin sodan rahoittamista. Nyt jos koskaan on panostettava reiluun muutokseen kohti venäläisestä energiasta vapaata Eurooppaa.