Skip to content

Iiris Suomela

Vaalivoitto tehdään yhdessä!

Tänään Aamulehti ennakoi minulle jatkopaikkaa eduskunnassa. Se toki ilahduttaa, mutta yhtäkään ääntä ei ole annettu vielä, ja siksi mikään ei ole varmaa. Siksi aion viettää tulevat viikot tiiviisti kaduilla, toreilla, vaalitapahtumissa ja sosiaalisessa mediassa kampanjoiden.

Minä olen ehdolla jälleen, koska ilmasto, tasa-arvo ja koulutus tarvitsevat yhä puolustajia. Kuluneella eduskuntakaudella olemme käyneet monta tiukkaa vääntöä näistä asioista, ja monesti me olemme onneksi voittaneet. Hiilineutraali Suomi 2035 ja sen mukainen ilmastolaki, luonnonsuojelulaki, lähes miljardi euroa koulutukseen, translaki, maksuton toinen aste, Suostumus2018-aloitteen mukainen uusi seksuaalirikoslaki sekä lukuisat muut saavutukset puhuvat puolestaan.

Samalla mielessä ovat kaikki ne kerrat, kun me olemme hävinneet niukasti hallituksen ja eduskunnan väännöissä. Erityisen katkera tappio oli saamelaiskäräjälain kaatuminen aivan viime hetkillä. Tehtävää riittää myös hiilinielujen vahvistamisessa eli metsien kasvun vaalimisessa.

Mitä enemmän vihreitä kansanedustajia on eduskunnassa, sitä harvemmin me häviämme nämä väännöt – ja toisaalta sitä helpompaa on puolustaa ilmastoa, tasa-arvoa ja koulutusta. Henkilökohtaisesti iso asia on päästä useammin iltaisin nukkumaan ilman, että rintaa puristaa ahdistus ilmastokriisistä, eriarvoisuudesta ja ihmisoikeusloukkauksista.

Tämä on se syy, jonka vuoksi minä herään aamuisin, vedän kolme villapaitaa päälle ja lähden pakkaseen ulos kampanjoimaan. Tämä on se syy, jonka vuoksi ei haittaa valvoa öitä vaalikoneita täyttäessä tai näistä tavoitteista kirjoittaessa.

Sain viime vaaleissa eniten ääniä Vihreistä Pirkanmaalla. Sellaisen tuloksen voimin oli upeaa nousta eduskunnan nuorimmaksi kansanedustajaksi.

Nyt ääniä pitäisi kerätä vielä enemmän, jotta saisimme Pirkanmaalta kolme vihreää kansanedustajaa. Näissä vaaleissa Pirkanmaa saa nimittäin yhden uuden paikan eduskuntaan, ja nyt puolueet kisaavat siitä, että kenen riveistä tuo henkilö tulee. Jos vaalit menevät Vihreillä Pirkanmaalla yhtä hyvin kuin 2019, tuo paikka kuuluu meille.

Vaalivoitto vaatii kuitenkin ahkeraa, näkyvää ja kekseliästä kampanjointia. Ajattelen, että kansanedustajana on erityisen tärkeää kantaa kortensa kekoon yhteisen äänipotin kerryttämiseksi. Tahdon vakuuttaa ennennäkemättömän monet pirkanmaalaiset antamaan äänensä ilmastolle, tasa-arvolle ja koulutukselle.

Lahjoitusten pyytäminen on aina vaikeaa. Ilman lahjoituksia me emme kuitenkaan pysty mitenkään tekemään vaalivoittoa.

Minulle ja muille vihreille ehdokkaille voi lahjoittaa helposti Vihreiden vaaligallerian kautta.

Vaalivoitto tehdään yhdessä! Kiitos jo nyt jokaiselle tukiryhmäläiselle ja lahjoittajalle!