Sotaa pakenevia ihmisiä on autettava kaikin keinoin ja koko yhteiskunnan voimin. On lämmittänyt sydäntä nähdä, miten heti sodan alettua suomalaiset korkeakoulut lähtivät etsimään tapoja auttaa ukrainalaisia opiskelijoita ja tutkijoita. Harmillisesti osa törmäsi tässä työssä monenlaisiin haasteisiin, joiden ratkaisu on poliitikkojen käsissä. Tähän työhön meidän on ehdottomasti tartuttava.
Suomen opiskelijajärjestöt vetosivat hiljattain väkevästi hallitukseen ukrainalaisten ja muiden hädänalaisten korkeakouluyhteisöjen jäsenten tukemiseksi. Opiskelijajärjestöt kannustavat Suomea ottamaan käyttöön Students at Risk -järjestelmän, jonka avulla myönnetään apurahoja sotaa ja vainoa pakeneville opiskelijoille. Malli on jo käytössä muun muassa Saksassa ja Norjassa.
Vihreät jakaa tämän tavoitteen. Tuoreessa sosiaaliturvaohjelmassa esitämme, että Suomeen tulee perustaa julkisesti hallinnoitu apurahajärjestelmä ulkomailta saapuvien, vainoa ja väkivaltaa pakenevien opiskelijoiden tukemiseksi. Vuoden sisällä esimerkiksi Valko-Venäjän, Afganistanin ja Ukrainan väkivaltaisuudet ovat muistuttaneet karulla tavalla siitä, että avun tarve maailmalla on valtava.
Suomalaiset korkeakoulut ovat ottaneet lisäksi aktiivisen roolin kansainvälisessä Scholars at Risk -järjestössä, joka tarjoaa kotimaassaan uhkaa tai vainoa kokeville tutkijoille mahdollisuuden jatkaa työtään turvallisessa ympäristössä. Suomessa Opetushallitus on yksi toiminnan rahoittajista. On tärkeää huolehtia siitä, että apua opiskelijoiden lisäksi myös hädänalaisia tutkijoita tuetaan kaikissa tilanteissa.
Hallitus valmistelee parhaillaan korkeakoulutuksen ja tutkimuksen Ukraina-tukipakettia. Se tarjoaa ratkaisuja Ukrainasta paenneiden akuuttiin hätään. Tarvitaan kuitenkin myös pysyviä malleja pakolaisten tukemiseen. Siksi toivon näiden apurahajärjestelmien vakiintuvan Suomessa.
Nyt olisi myös hyvä hetki perua aiemmat virheet. Suomen tulee tehdä korkeakoulutuksesta taas maksutonta ja luopua viime hallituksen säätämistä lukukausimaksuista EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille. Tuoreesta lukukausityöryhmän raportista selviää, että leijonaosa yliopistoista ei pidä lukukausimaksuja taloudellisesti kannattavina.
Nykylaki pakottaa korkeakoulut keräämään lukukausimaksuja kansainvälisiltä opiskelijoilta. Mikäli tästä velvoitteesta luovuttaisiin, korkeakoulut voisivat olla perimättä ukrainalaisilta ja muilta hädänalaisilta opiskelijoilta lukukausimaksuja. Paras ratkaisu olisi toki luopua maksuista kokonaan.
Kuten opiskelijajärjestöt vetoomuksessaan osuvasti toteavat, sivistystä ja ihmisoikeuksia on puolustettava vaikeissakin tilanteissa. On Suomen aika näyttää, että myös meidän korkeakoulumme toivottavat hädänalaiset tervetulleiksi turvaan.