Skip to content

Iiris Suomela

Ukrainalaiset taistelevat paitsi itsenäisyytensä myös koko Euroopan tulevaisuuden puolesta

Tänään Eurooppa-päivänä ajatukset ovat ennen kaikkea ukrainalaisten luona. He kamppailevat paitsi Ukrainan itsenäisyyden myös koko Euroopan tulevaisuuden puolesta.

Me emme saa antaa periksi Putinin Venäjän hirmuhallinnolle. Nyt jos koskaan on aika puolustaa demokratiaa ja ihmisoikeuksia ja tukea Ukrainaa. Aseapua on jatkettava, pakolaisia autettava ja taloudelliset siteet Venäjään katkaistava.

Isoin haaste on edelleen venäläinen fossiilinen energia, josta aivan liian moni Euroopan maa on riippuvainen. Miten tästä kytköksestä päästään eroon ilman, että korvaava energia ostetaan toisilta diktatuureilta, kuten Saudi-Arabialta? Tähän kysymykseen vastaamme yhdessä meppi Ville Niinistön kanssa tuoreessa avauksessa, joka kokoaa yhteen keinoja irtaantua fossiilienergiasta kokonaan.

Näin EU pääsee eroon venäläisestä fossiilienergiasta:

  • Strategista rahoitusta EU:n energiait­se­näi­syyteen
  • Fit-for-55 -ilmasto­pa­kettia nopeuttava
  • Tukea myös teollisuu­delle vihreän energia­siir­tymän takaamiseksi
  • Energian­sääs­tö­tal­koista koko EU:n laajuiset

Putinin julman hyökkäyssodan tukemisen on loputtava. On aika vetää Euroopan rahat pois Venäjän taskuista. Se voidaan tehdä jo tämän vuoden aikana. Tarvitaan nopeasti korvaavaa energiaa – lähinnä paikallista uusiutuvaa energiaa, joka on turvallisin, tehokkain ja fiksuin tapa katkoa siteet Venäjään ja muihin autoritaarisiin valtioihin.

Talouspakotteilla on kova hintalappu Euroopalle. Kaikista kovinta hintaa sodasta maksavat kuitenkin ukrainalaiset, jotka ovat menettäneet kotinsa, läheisensä, perheensä tai henkensä Venäjän hyökkäyksen tähden. Siksi meidän on nyt asetuttava heidän tuekseen.

Suomi on ollut valmis tekemään poikkeuksellisen paljon, ja meidän onkin otettava entistäkin vahvempi rooli eurooppalaisessa rintamassa Ukrainan puolesta.

Hyvää Eurooppa-päivää! Slava Ukraini!

Lue lisää täältä.