Skip to content

Iiris Suomela

Työ ja yrittäjyys ovat hyvinvointivaltion perusta

Työ ja yrittäjyys ovat hyvinvointivaltion perusta. Siksi on upeaa, että työllisyys on nyt ennätyksellisen korkealla tasolla. Tilastokeskuksen tuoreimman työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli tämän vuoden helmikuussa 88 000 enemmän kuin vuosi sitten. Tämä on kova saavutus etenkin näin keskellä äärimmäisen vaikeita aikoja – koronakriisiä ja sotaa.

Huomionarvoista on, että työllisyysastetta ei ole yritetty nostaa kurittamalla ja leikkaamalla. Sen sijaan olemme tukeneet ihmisten työllistymistä palveluihin ja koulutukseen panostamisen kautta. Tämä on osoittautunut sekä tehokkaaksi että oikeudenmukaiseksi. Olisi ollut täysin vastuutonta esimerkiksi leikata pienituloisten suomalaisten toimeentulosta keskellä kriisiä, kuten Kokoomus on toistuvasti vaatinut hallitusta tekemään.

Samalla on syytä muistaa, että Putinin hyökkäyssodan vaikutukset Suomen ja Euroopan talouteen voivat olla hyvinkin rajut. Nämä kriisit eivät kohtele kaikkia samalla tavalla. Koronan myötä ravintola- ja matkailuala sekä kulttuuri- ja tapahtuma-ala kärsivät erityisen pahasti. Moni pienipalkkainen pätkätyöläinen ja pienyrittäjä putosi tyhjän päälle.

Näin ei saa käydä Ukrainan sodan myötä. Siksi meidän on tuettava ihmisiä entistä paremmin. Vihreät on esittänyt tähän lukuisia keinoja aina sosiaaliturvan korottamisesta ja tuloverojen keventämisestä lähtien.

Yksi keskeinen toimi on pienyrittäjien turvasta huolehtiminen, kuten työttömyysturvan tuominen myös yrittäjien käyttöön. Kukaan ei saa pudota tyhjän päälle.

Työ koronan kurittamien alojen elvyttämiseksi ja menetettyjen työpaikkojen palauttamiseksi jatkuu edelleen. Tämä tehdään jatkamalla inhimillistä linjaa, jossa työtön työnhakija nähdään ihmisenä – ei ongelmana.