Skip to content

Iiris Suomela

Työ ilmaston, yhdenvertaisuuden ja koulutuksen puolesta on vielä kesken

Eduskunta kokoontui viimeisen kerran tänään. Tunnelma oli juhlava mutta haikea: poliittiset linjat toki erottavat puolueita, mutta mikään ei poista sitä, miten paljon me olemme kokeneet yhdessä. Pandemia, Ukrainan sota ja sitä seurannut Nato-prosessi ovat tehneet tästä poikkeuksellisen niin meille uusille edustajille kuin konkareille.

Sunnuntaina on vaalipäivä. Tuon päivän myötä tämä eduskunta korvaantuu uudella kokoonpanolla.

Tänään oli siis ennen kaikkea jäähyväisten päivä kaikkien niiden kollegoiden kanssa, jotka eivät ole täällä enää ensi viikolla. Osa eläköityy, osa siirtyy toisaalle töihin – osa kokee väistämättä vaalitappion. Vihreä ryhmä sai tänään kiittää Pirkka-Pekkaa, Emmaa, Satua, Heliä ja Outia, jotka väistyvät nyt eduskunnasta.

Minä tahdon jatkaa eduskunnassa, koska työ ilmaston, yhdenvertaisuuden ja koulutuksen puolesta on vielä kesken. Kävi sunnuntain vaaleissa miten kävi, olen ylpeä niistä saavutuksista, joita olemme tällä kaudella saaneet aikaan yhdessä.

Olemme kääntäneet Suomen päästöt laskuun, nostaneet yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeudet politiikan keskiöön sekä aloittaneet koulutuksen kunnianpalautuksen. Paljon työtä on kuitenkin vielä edessä, jotta päästöjä, luontokatoa ja eriarvoisuutta pystytään torjumaan samaan aikaan.

Ilmastokriisin torjuminen vaatii panostuksia joukkoliikenteeseen ja pyöräilyyn, jotta liikenteen päästöjä saadaan vähennettyä. Lisäksi Suomen on luovuttava fossiilisista polttoaineista ja turpeesta sekä lopetettava saastuttamisen tukeminen. Verorahoille on huomattavasti parempaakin käyttöä kuin ilmastokriisin ja luontokadon kiihdyttäminen.

Samalla hyvinvointivaltiota on uudistettava ja vahvistettava, jotta jokainen pysyy mukana. Erityisen tärkeää on panostaa koulutukseen aina varhaiskasvatuksesta lähtien, jotta jokainen saa riittävät taidot nopeasti muuttuvassa maailmassa pärjäämiseen. Terveet, hyvinvoivat ja osaavat ihmiset ovat talouden perusta.

Oletko samaa mieltä? Vaalipäivä on 2.4.2023 – muista äänestää!