Skip to content

Iiris Suomela

Turkistarhaus on kiellettävä

Uskoisitko, että tarhattu sinikettu ja luonnossa elävä naali ovat samaa lajia? Tarhattu sinikettu on vain jalostettu ja syötetty kuusi kertaa luonnossa elävän naalin kokoiseksi. Siksi se ei pysty näkemään, liikkumaan tai edes hengittämään kunnolla. Sen elintila häkissä on vain murto-osa villieläimen luontaisesta elinalueesta.

Ainoa tavoite on, että eläimen nahka on mahdollisimman suuri, jotta siitä saa mahdollisimman kovan hinnan.

Kaikki tämä on ollut tiedossa jo pitkään. Esim. nämä kuvat ovat Oikeutta eläimille -järjestön viiden vuoden takaisesta videosta. Jo silloin turkisala vannoi korjaavansa tilanteen.

Näin ei ole tapahtunut. Päinvastoin, turkisala vastustaa jopa eläinsuojelulain minimivaatimusten kiristämistä. Lakia on valmisteltu jo vuodesta 2010 alkaen – siis 12 vuotta. Nyt on aika viedä laki maaliin ja puuttua ainakin pahimpaan kärsimykseen eläintuotannossa.

Seuraava tavoite on lopettaa turkistarhaus. Olemme yksi harvoista EU-maista, joka ei ole näin jo tehnyt. On aika korjata asia.

Valtaosa ihmisistä on samaa mieltä. 71% suomalaisista ei hyväksy turkistarhausta nykymuodossaan. Tähän joukkoon kuuluu kaikenlaista väkeä iästä, sukupuolesta ja asuinpaikasta riippumatta.

Siksi on käsittämätöntä, että maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) leimaa turkistarhauksen kritiikin “pääkaupunkiseudun tietyn kuplan parkaisuksi” – aivan kuin eläinten oikeudet kiinnostaisivat vain pientä ihmisjoukkoa.

Näin ei ole. Yhä harvempi hyväksyy eläinten tappamisen vain luksusmuodin tähden. Muotitalot toisensa perään luopuvat turkiksista.

Tästä huolimatta turkisalaa on tuettu miljoonilla euroilla vuosittain. Nämä rahat voisi käyttää toisinkin. Monesti turkisala korostaa alan työpaikkoja. Tosiasiassa tuolla rahalla voisi luoda moninkertaisesti enemmän työpaikkoja, jos sitä ei käytettäisi heikosti kannattavan alan pitämiseen pystyssä.

Ennen kaikkea nuo eurot voisi käyttää muuhun kuin turhaan kärsimykseen. Siitä on nimittäin kyse, kun eläimiä pidetään ahtaissa häkeissä ja ylisyötetään vain luksustuotteiden tähden.

Allekirjoita turkistarhauksen loppua EU:ssa vaativa kansalaisaloite: https://furfreeeurope.fi/