Skip to content

Iiris Suomela

Turkistarhauksen tuet lopetettu — seuraavaksi kielletään turkistarhaus!

Turkistarhat eivät voi enää saada maatilojen investointitukia. On upeaa nähdä, että tämä Vihreiden pitkään ajama tavoite on nyt totta! Nämä tuet kannattaa todellakin käyttää ruoantuotantoon eikä eläinten turhan kärsimyksen edistämiseen.

Päätös investointitukien lopusta heijastelee suomalaisten tahtoa. 71 prosenttia suomalaisista ei hyväksy turkistarhausta nykymuodossaan.

Siksi on todella väärin, että turkisalaa on tuettu miljoonilla euroilla vuosittain. Nämä rahat voisi käyttää toisinkin. Monesti turkisala korostaa alan työllisyysvaikutuksia. On kuitenkin selvää, että tuolla summalla voisi luoda moninkertaisesti enemmän työpaikkoja, jos sitä ei käytettäisi heikosti kannattavan alan pitämiseen pystyssä.

Ennen kaikkea nuo eurot voisi käyttää ilman, että ne aiheuttavat turhaa kärsimystä. Siitä on nimittäin kyse, kun eläimiä pidetään ahtaissa häkeissä ja ylisyötetään pelkästään luksustuotteiden tähden.

Kuvassa olevat eläimet ovat samaa lajia. Tarhattuja sinikettuja jalostetaan ja syötetään ns. jättiketuiksi, jotka ovat kuusi kertaa luonnossa elävän naalin kokoisia. Siksi jättikettu ei pysty näkemään, liikkumaan tai edes hengittämään kunnolla. Sen häkillä rajattu elintila on vain murto-osa villieläimen luontaisesta elinalueesta. Ainoa tavoite on, että eläimen nahka on mahdollisimman suuri, jotta siitä saa mahdollisimman kovan hinnan.

Kaikki tämä on ollut tiedossa jo pitkään. Esimerkiksi nämä kuvat ovat Oikeutta eläimille -järjestön kuuden vuoden takaisesta videosta. Jo silloin turkisala vannoi korjaavansa tilanteen.

Näin ei ole tapahtunut. Päinvastoin, turkisala vastustaa jopa eläinsuojelulain minimivaatimusten kiristämistä.

Onkin korkea aika lopettaa turkistarhaus Suomessa. Yhdenkään eläimen ei pidä kuolla ihmisten turhamaisuuden tähden. Toivon, että puolueet kuulevat suomalaisten vahvaa enemmistöä ja että tästä asiasta saadaan sopu heti vaalien jälkeen.

Jos haluaa lopun tarhoille, vaaleissa kannattaa äänestää puoluetta, joka on yhtenäisesti ja vahvasti turkistarhauksen lopettamisen kannalla. Vihreille tämä on jo pitkään ollut itsestäänselvyys.