Skip to content

Iiris Suomela

Translaki on uudistettava

Translain uudistusta ei voi enää lykätä. Toivottavasti myös Kokoomus ymmärtää tämän. Aamu alkoi tänään keskustelulla aiheesta MTV3:n Huomenta Suomessa Mia Laihon (kok.) kanssa.

Keskustelu veti surulliseksi. Kokoomus tuntuu keksivän aina vain uusia tekosyitä lykätä tai liudentaa uudistusta. Puhetta riittää etenkin asevelvollisuudesta. Huolena on, että cismiehet yrittäisivät välttää armeijan valehtelemalla olevansa naisia.

Huoli on tuulesta temmattu. Välttely vaatisi väärän sukupuolimerkinnän kanssa elämistä 12 vuoden ajan – koko sen ajan, kun 18-30-vuotiaan miehen pitäisi suorittaa asevelvollisuus. Jos todella tahtoo huijata viranomaisia, tämä on kaikista vaikein ja raskain tapa tehdä se. Siksi on vaikea uskoa, että kukaan ryhtyisi tällaiseen 12 vuoden huijaukseen.

Transihmiset ovat jo vuosikausia kertoneet, miten vaikeaa on elää väärän sukupuolimerkinnän kanssa. Vaikuttaa pahasti siltä, että Kokoomus ei ole kuunnellut heitä ollenkaan, kun puolue kuvittelee väärän sukupuolimerkinnän olevan jotenkin houkutteleva huijauskeino.

Mitä armeijan suhteen pitäisi sitten oikein tehdä? Oikea ratkaisu olisi tietysti luopua vain miehiä koskevasta asevelvollisuudesta ja kohdella kaikkia sukupuolia samalla tavalla. Tätä Kokoomus ei ole tahtonut edistää, kun käsittelimme eduskunnassa asevelvollisuuden uudistamista vähän aikaa sitten.

Oikeasti Kokoomus ei siis ole kiinnostunut tasa-arvosta tai ihmisoikeuksista. Pikemminkin vaikuttaa lähinnä siltä, että muutos pelottaa. Tästä pelosta puolueen on kuitenkin päästävä eroon, sillä ennakkoluulot eivät voi seistä ihmisoikeuksien edistämisen tiellä.

Translaki on uudistettava. Pidän hyvin todennäköisenä, että asia hoituu kyllä ajoissa. Kovasti toivon, että myös Kokoomus olisi edistyksen ja ihmisoikeuksien puolella.

Tämä tapaus muistuttaa, miten tärkeää on äänestää ehdokasta ja ennen kaikkea puoluetta, joka on selkeästi ihmisoikeuksien puolella – myös silloin, kun on kyse vähemmistöjen oikeuksista. Vaalit ovat 2.4.2023