Skip to content

Iiris Suomela

Translaki etenee!

Jatkossa henkilötietoihin kirjatun sukupuolimerkinnän korjaaminen ei vaadi lisääntymiskyvyttömyyttä, lääkärintodistusta tai muuta turhaa byrokratiaa.

Jokainen ihminen tietää itse oman sukupuolensa. Kukaan muu ei tiedä paremmin – ei lääkäri, ei viranomainen eikä varsinkaan konservatiivinen poliitikko. Uusi translaki tunnistaa tämän ja perustuu itsemääräämisoikeuden kunnioittamiseen.

Mitä tänään tapahtui käytännössä? Sosiaali- ja terveysvaliokunta hyväksyi aamulla esityksen uudesta translaista äänin 11-5. Seuraavaksi translaki etenee täysistunnon eli koko eduskunnan käsittelyyn.

Miksi päivän päätös antaa syytä juhlaan? Valiokunnan äänestystulos oli niin selkeä, että laki tuskin kaatuu enää eduskuntakäsittelyssä. Aiemmin oli huolta, että keskustan ja kokoomuksen konservatiivit onnistuisivat jotenkin lykkäämään translain käsittelyä. Riskinä oli, että tämä eduskunta ei ehtisi enää hyväksyä uudistusta ennen huhtikuun eduskuntavaaleja.

Lykkäyksen riski on onneksi nyt torjuttu. Iso kiitos siitä kuuluu etenkin niille sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenille, jotka puolustivat uutta translakia sitkeästi, neuvottelivat ja etsivät ratkaisut kiistakysymyksiin. Itse tahdon kiittää erityisesti Noora Koposta ja Sofia Virtaa, jotka edustavat vihreitä valiokunnassa.

Tämän eduskunnan aika alkaa käydä vähiin. Uusia hankkeita ei enää ehdi aloittaa. Katseet kääntyvät siis tuleviin vaaleihin ja seuraavaan neljään vuoteen. Vihreille on täysin selvää, että seuraavaksi on otettava nuoret translain piiriin. Tarvitaan myös kolmas juridinen sukupuolimerkintä, jotta muunsukupuolisten, sukupuolettomien ja muiden binäärin ulkopuolisten ihmisten oikeudet voivat toteutua.