Skip to content

Iiris Suomela

Tieto on valtaa – Sosiaalisen median yrityksiltä on vaadittava parempaa

Twitterin syöksykierre osoittaa, miten vaarallista on ripustautua sosiaalisen median alustoihin. Miljonääri Elon Musk osti alustan ja irtisanoi miltei kaikki moderoinnin työntekijät. Samalla hän muutti sääntöjä niin, että trollit, uhkaukset ja vihakampanjat pääsivät valloilleen.

Nyt alusta on täysin sietämätön, jos sattuu olemaan nuori, nainen ja ihmisoikeuksien puolella. Surkea esimerkki alustan nykytilasta on tuore keskustelu translaista. Aihetunnisteen #translaki alta löytyy lähinnä vihaa, väkivaltaa ja ennakkoluuloja.

Silti monet käyttävät edelleen Twitteriä aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Toimittajat etsivät alustalta tietoa; poliitikot ja yritykset julkistavat tärkeitä uutisia.

Miksi näin? Ensinnäkään viha ei näy kaikille. Syrjintä ja uhkaukset näkyvät eniten niille, joihin nämä sanat ja teot kohdistuvat. Monet eivät varmasti ole huomanneet muutosta omassa uutisvirrassaan Twitterin linjamuutoksen myötä.

Vaikeinta on, että vaihtoehtoja on kovin vähän. Mark Zuckerbergin yhtiö Meta omistaa niin Facebookin kuin Instagramin. TikTok taas on Kiinan valtion kontrollin alainen.

Kaikkien näiden alustojen toiminnassa on ilmennyt merkittäviä ongelmia viime vuosina. Yksityisyydensuoja on heikko ja vielä heikommin alustat puuttuvat syrjintään, häirintään ja väkivaltaan. Synkimmillään Facebook toimi alustana Myanmarin rohingya-vähemmistön kansanmurhan lietsomiselle.

Mikä avuksi? Ensinnäkin someyrityksiltä on vaadittava parempaa. Yhdysvallat ja EU ovatkin jatkuvasti kiristäneet somejättien sääntelyä. Lisätoimia tarvitaan, jotta jokaisen ihmisoikeudet ja yksityisyys pystytään turvaamaan – demokratian tulevaisuudesta puhumattakaan.

Tarvitaan myös vaihtoehtoja sosiaaliselle medialle. Me emme saa antaa journalismin hiipua somen sisältövyöryn alla. Pikemminkin tarvitaan lisää toimittajien tuottamaa sisältöä sinne, missä yleisökin on – eli verkkoon.

Tieto on valtaa. Siksi valheiden ja solvausten vastapainoksi tarvitaan luotettavaa, riippumatonta tietoa maailmasta. Tarvitaan myös sääntelyä ja vastuunkantoa: väärän tiedon ja väkivallan ei pidä antaa levitä internetissä kulovalkean tavoin, sillä muutoin seuraukset voivat olla kohtalokkaat.