Skip to content

Iiris Suomela

Tarvitsemme lisää asuntoja, ei parkkipaikkoja

Tampere on Suomen vetovoimaisin kaupunki eli tänne halutaan muuttaa kaikista eniten suhteessa väkilukuun. Tämä on monella tapaa todella hieno asia, mutta kehityksen varjopuoli on, että muuttopaine nostaa asumisen hintaa. Kun asuntoa kaipaavia on paljon enemmän kuin asuntoja, niistä voidaan pyytää ja pyydetäänkin todella korkeaa hintaa.
 
Yksi keino alentaa asumisen hintaa on parkkinormista luopuminen tai vähintäänkin parkkinormin huomattava keventäminen. Parkkinormi tarkoittaa sitä, että tällä hetkellä kunta pakottaa rakennuttajat rakentamaan tietyn määrän parkkipaikkoja, vaikka niiden tiedettäisiin olevan tarpeettomia. Tämä on ainakin Tampereella johtanut siihen, että etenkin opiskelija-asuntojen parkkipaikat seisovat tyhjillään tai niitä vuokrataan täysin alihintaan lähialueen yrityksille.
 
Yleinen harha on, että parkkipaikat eivät maksa lisää kenellekään. Tämä ei pidä paikkaansa. Parkkipaikat ovat todella tehoton tapa käyttää arvokasta tonttimaata, ja tästä maksaa jokainen asukas vuokrassaan tai vastikkeessaan – oli heillä auto tai ei. Täten parkkinormi korottaa asumisen hintaa väkisin jokaiselle asukkaalle, mikä on todella ongelmallista etenkin opiskelija-asuntojen kohdalla.
 
Tässä kohtaa ovat norminpurkutalkoot todellakin tarpeen. Ei ole mitään järkeä, että kunta pakottaa rakentamaan liikaa parkkipaikkoja ja korottaa siten asumisen hintaa kaikista pienituloisimmille.
 
Varsinkin opiskelija-asuntojen kohdalla tilanne on järjetön, sillä suurin osa opiskelijoista ei edes omista autoa. Siksi mahdollisuus kohtuuhintaiseen asumiseen on suurimmalle osalle opiskelijoista aika paljon keskeisempi asia kuin mahdollisuus omaan autopaikkaan – varsinkin näin muutamaa kuukautta ennen ennätyssuurten opintotukileikkausten toteutumista.
 
Vihreät ovat toistaiseksi olleet aika yksin parkkinormiin puuttumisen suhteen. Toivottavasti ensi valtuustokaudella myös muut puolueet ympäri Suomen ottavat asumisen hinnan kohtuullistamisen vakavasti ja tarttuvat tähän epäkohtaan! On pienituloisten suomalaisten kannalta keskeistä, että asumisen hinnan kiihtyvään kasvuun puututaan mahdollisimman pian.