Skip to content

Iiris Suomela

Tampereen ratikka huristellut jo vuoden päivät!

Hyvää 1-vuotispäivää Tampereen ratikalle! Takana on jo nyt 10 miljoonaa matkaa, ja ratikasta onkin tullut erottamaton osa niin tamperelaisten arkea kuin turistien Tampere-matkoja.

On ollut ilo kutsua ystäviä Tampereelle ja huomata, että ratikka on suorastaan nähtävyys jo itsessään. Myös moni tamperelainen on tutustunut Hervantaan aivan uudella tavalla ratikan myötä, mistä olen hervantalaisena erityisen ylpeä.

Erityisen hienoa on, että ratikan myötä yhä useampi on vaihtanut auton joukkoliikenteeseen. Juuri ratikan ansiosta Tampereen joukkoliikenne on toipunut pandemia-ajan matkustajakadosta.

Ratikka selkeästi houkuttelee enemmän kuin bussi, mitä en lainkaan ihmettele. Esimerkiksi ison matkalaukun tai lastenvaunujen kanssa kulkiessa nopea, mukava ja täysin esteetön ratikka on aivan ylivertainen kulkutapa.

Ennen kaikkea ratikka on muuttanut Tamperetta jo ennen kuin liikennöinti edes alkoi. Ehkä eniten tämä näkyy Kalevassa ja Hervannassa, jonne on rakennettu valtavasti lisää koteja vanhoille ja uusille tamperelaisille. Myös palvelut ovat kehittyneet palvelemaan muitakin kuin autoilijoita.

Tampere on Suomen houkuttelevin asuinpaikka. Jos koteja ei olisi riittävästi, asumisen hinta nousisi rajusti, kun kysyntää olisi paljon enemmän kuin tarjontaa. Siksi on valtavan tärkeää, että Tampere kasvaa kestävästi. Ratikalla on tässä avainrooli.

Seuraava askel on ratikan laajeneminen ensin Länsi-Tampereelle. Kiskoja rakennetaan jo ja liikennöinti alkaa vuodenvaihteessa 2024-2025. Tämän jälkeen reitit laajenevat toivottavasti vielä lisää niin Tampereella kuin sen ulkopuolella.