Skip to content

Iiris Suomela

Suostumus2018 on kohta totta!

Nyt se vihdoin tapahtuu: Suostumus2018 on kohta totta! Jatkossa vain kyllä tarkoittaa kyllä, ja ei taas on selkeästi ei. Seksi ilman suostumusta tunnistetaan väkivallaksi ja rikokseksi.

Seksuaalirikoslain uudistuksesta vastaava lakivaliokunta sai työnsä tänään päätökseen. Ensi viikolla eduskunta nuijii uudistuksen läpi täysistunnossa.

Tämä on vuosia kestäneen työn tulos. Iso kiitos tästä kuuluu kaikille Suostumus2018-kansalaisaloitetta tukeneille sekä ennen kaikkea pitkän linjan feministeille, jotka ovat ajaneet tätä uudistusta jo vuosikymmenten ajan. Oli iso ilo vetää aloitekampanjaa, ja nyt on vielä upeampaa nähdä, kun meidän tavoitteemme toteutuvat vihdoinkin!

Eduskunnassa Vihreiden työstä on vastannut Saara Hyrkkö, joka on sitkeästi hionut uudistuksesta entistä kattavampaa etenkin uhrien oikeuksien puolustamisen kannalta yhdessä lakivaliokunnan toisen vihreän jäsenen Mirka Soinikosken kanssa. Eri seksuaalirikosten kriteereitä on tarkennettu niin, että jatkossa laki suojaa paremmin jokaisen oikeutta päättää oman kehonsa rajoista.

Mitä kaikkea uudistus korjaa? Ensinnäkin raiskauksen määritelmä korjataan suostumuksen puutteeseen perustuvaksi. Lisäksi mm. sanallinen ahdistelu ja ei-toivotut alastonkuvat kielletään ja monia tuomioita kovennetaan.

Oikeus päättää oman kehon rajoista on keskeinen ihmisoikeus. Ei tarkoittaa aina ei, ja vain kyllä tarkoittaa kyllä. Raiskaus on aina väkivaltaa ja rikos eikä raiskaus ole ikinä uhrin vika.

Nyt nämä perusasiat saadaan vihdoinkin kirjattua myös rikoslakiin. Se on iso voitto. Samalla on kuitenkin tärkeää, että jokaiselle seksuaalirikosten parissa työskentelevälle varmistetaan riittävä osaaminen tämän uudistuksen sisällöistä. Erityisen tärkeää on, että poliisi ja oikeuslaitos tuntevat uudet lait. Tätä lakivaliokunta painottaakin mietinnössään todella vahvasti.