Skip to content

Iiris Suomela

Suomen vanhakantainen aborttilaki uudistuu — vihdoinkin!

Oikeus päättää omasta kehosta on ihmisoikeus, joka kuuluu vain ja ainoastaan ihmiselle itselleen. Siksi on upeaa, että OmaTahto2020-kansalaisaloite etenee! On todellakin korkea aika uudistaa Suomen vanhakantaista aborttilakia.

Suomessa on yksi Euroopan jäykimmistä ja kireimmistä laeista raskaudenkeskeytyksen osalta. Tarvitaan reippaasti byrokratiaa ja kahden lääkärin lupa, mikä on sekä lääkärien että ihmisten ajan tuhlaamista – etenkin nyt, kun lääkäriajoista on jäätävä pula ympäri maan.

Todellisuudessa pitäisi keskittyä raskaudenkeskeytystä harkitsevan ihmisen kuuntelemiseen ja tukemiseen. Tuen tarve nimittäin vaihtelee: osalle päätös voi olla vaikea, osalle taas selkeästi ainoa toimiva ratkaisu.

Olennaista on, että päätöksen raskaudenkeskeytyksestä tekee vain ja ainoastaan ihminen itse. Jäykät vaatimukset ja muu byrokratia kuuluvat historiaan.

Siksi on hienoa, että sosiaali- ja terveysvaliokunta esittää aborttilain kokonaisuudistuksen käynnistämistä välittömästi. Itsemääräämisoikeutta vahvistetaan ja kahden lääkärin vaatimuksesta luovutaan.

Isoin kiitos aborttilain uudistuksesta kuuluu niille yli 50 000 ihmiselle, jotka ovat antaneet tukensa OmaTahto2020-kansalaisaloitteelle! Olen iloinen ja ylpeä myös siitä työstä, jota sosiaali- ja terveysvaliokunnan vihreät jäsenet Noora Koponen ja Sofia Virta ovat tehneet uudistuksen eteen.

Seuraavaksi eduskunta äänestää asiasta. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan äänestys ennakoi selkeitä jakolinjoja: uudistusta vastusti kolme keskustalaista ja kaksi perussuomalaista.

Kaikki heistä ovat miehiä.

Ironista on, että juuri samat tahot ovat vastustaneet seksuaalikasvatuksen edistämistä, maksutonta ehkäisyä sekä muita tutkitusti tehokkaita tapoja vähentää ei-toivottuja raskauksia. Kyse vaikuttaa olevan enemmän vanhoillisuudesta ja halusta kontrolloida muita kuin aidosta kiinnostuksesta kenenkään hyvinvointia kohtaan.

Onneksi enemmistö on toista mieltä. Nyt on todellakin korkea aika tuoda Suomen aborttilaki ja seksuaalipolitiikka 2020-luvulle!