Pienituloiset suomalaiset ovat todella ahtaalla juuri nyt. Tässä tilanteessa sosiaaliturvaa pitäisi ennemmin korjata kuin leikata.
Silti Kokoomus esittää edelleen yli miljardin euron leikkauksia pienituloisten sosiaaliturvaan ja työttömyysturvaan. Samalla puolue kuitenkin jakaisi satoja miljoonia euroja lisää rahaa keski- ja hyvätuloisille. Tämä rahoitettaisiin ottamalla rahat köyhiltä suomalaisilta.
Kokoomus pitää siis yhä kiinni syksyllä julkaistusta vaihtoehtobudjetistaan, jossa he siirtävät satoja miljoonia köyhiltä hyväosaisten taskuun. Näitä ehdotuksia on mahdotonta tukea. Moni pienituloinen oli ahtaalla jo ennen koronakriisiä ja Ukrainan sotaa, jotka ovat nostaneet elämisen kustannuksia entisestään.
Suomen sosiaaliturvan taso on jäänyt jälkeen suhteessa elinkustannusten nopeaan kasvuun. Tuhannet suomalaiset joutuvat päivittäin miettimään, että ostavatko he ruokaa, lääkkeitä vai talvikengät kirpputorilta lapselle, kun yhä isompi osa rahoista menee liikkumiseen, sähköön ja lämmitykseen.
Hyvinvointivaltio on tältä osin rikki. Olemmekin saaneet sosiaaliturvan riittämättömyydestä lukuisia huomautuksia niin eurooppalaisilta kuin kansainvälisiltä ihmis- ja perusoikeustoimijoilta.
Silti kokoomus tahtoo syventää kaikista köyhimpien suomalaisten ahdinkoa entisestään. Viesti heille on, että menisitte töihin. Tämä on kylmä ja julma viesti ihmisille, joista valtaosa on yrittänyt päästä töihin jo pitkään. Monelta työpaikka meni alta koronakriisin myötä, eikä uutta työtä ole löytynyt yrityksistä huolimatta.
Töihin ei nimittäin mennä – töitä saadaan ja töihin päästään. Tämä vaikuttaa kokoomukselta unohtuvan, kun se esittää sosiaaliturvan leikkaamisen tärkeimpänä työllisyystoimenaan.
Köyhyyden syventäminen ei kannusta vaan pikemminkin lannistaa. Kaikki aivan liian pienillä tuloilla sinnittelyyn käytetty energia on pois työnhausta, opiskelusta tai muista toimista, jotka saattaisivat viedä ihmistä elämässä eteenpäin. Siksi köyhyyden syventäminen ei todellakaan ole mikään työllisyystoimi.
Tämä hallitus on korottanut sosiaaliturvaa sekä panostanut koulutukseen ja työttömien palveluihin. Nyt työllisyys onkin ennätyslukemissa. Tämä näyttää, että vaihtoehtoja on. Kannustimilla on väliä, mutta tämä ei suinkaan tarkoita, että keppi olisi ainoa tai edes paras tapa edistää työllisyyttä. Etenkin keskellä kriisejä ja sotia ihmisiä on tuettava – ei ajettava yhä syvempään ahdinkoon.