Skip to content

Iiris Suomela

Suomen Nato-prosessi etenee

Tasavallan presidentti ja pääministeri julkistivat tänään kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä. Kommentoimme asiaa juuri Iltalehdelle Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanteen kanssa. Linja on hyvä ja odotusten mukainen. Näin vahvistetaan Suomen turvallisuutta ja torjutaan sodan uhkaa.

Ensi viikon alussa eduskunta keskustelee ja tekee omat päätöksensä jäsenyydestä. Odotettavissa on, että vahva enemmistö kansanedustajista kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä.

Tämän jälkeen käynnistyy Suomen liittyminen Natoon. 30 Nato-jäsenmaan pitää hyväksyä meidät mukaan. Jo pitkään on tehty töitä, jotta tämä sujuisi mahdollisimman joutuisasti.

Ulkoministeri Pekka Haavisto on pitänyt tiiviisti yhteyttä niin pieniin kuin suuriin Nato-maihin, joista useat ovatkin jo kertoneet kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä ja tukevansa Suomen turvallisuutta hakuprosessin aikana. Viimeksi näin totesi Iso-Britannian pääministeri Boris Johnson. Tämä tuki on todella arvokasta, sillä tulevista kuukausista saattaa tulla myrskyisät.

Suomi päättää itse ulkopolitiikan suunnasta myös jatkossa. Me päätämme, mitä Suomen maaperällä tapahtuu niin joukkojen kuin aseiden osalta. Siksi Nato-Suomen suuntaa ei tarvitse lyödä kiinni jäsenyysneuvottelujen aikana. Tulevaisuus on meidän omista päätöksistämme kiinni.

Vihreät ajaa Suomessa jatkossakin ihmisoikeuksia, demokratiaa ja rauhaa painottavaa ulkopolitiikan linjaa. Esimerkiksi Norja on Nato-maana pitänyt kiinni näistä periaatteista ja toiminut aktiivisena rauhanvälittäjänä kansainvälisesti. Tätä linjaa toivon laajemmin Nato-maiden tulevaksi painotukseksi.