Skip to content

Iiris Suomela

Suomen etu on, että Ranskan presidentti on vahvan EU:n puolella ja Putinia vastaan

Hyviä uutisia: Emmanuel Macron on valittu jatkokaudelle Ranskan presidentiksi, mikä on varsin lupaava uutinen koko Euroopan tulevaisuudelle. Nyt jos koskaan tämä maanosa tarvitsee demokratian, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen yhteistyön puolustajia.

Sen sijaan vaihtoehto oli todella huolestuttava: Macronin vastaehdokas Marine Le Pen edustaa äärioikeistolaista Front national -puoluetta. Etenkin Suomen kannalta merkittävää on, että Le Pen on saanut aiemmin rahoitusta Venäjältä, ja hänet tunnetaan laajemminkin tiiviistä yhteyksistä Putinin hallintoon.

Kampanjoinnin aikana Le Pen pyrki häivyttämään aiemmin selkeästi ilmaisemaansa tukea Putinille. Yhteiskuvat Putinin kanssa eivät enää kelvanneet vaalimateriaaleihin, mutta pohjimmiltaan linja säilyi olennaisilta osin samana. Le Pen kampanjoi kritisoimalla EU:ta ja erityisesti Venäjään kohdistuvia pakotteita. Hän toisteli pitävänsä pakotteiden hintalappua liian kovana ranskalaisille.

Le Pen vaikutti unohtavan, että kaikista kovimman hinnan Venäjän raa’asta hyökkäyssodasta maksavat ne miljoonat ukrainalaiset, jotka ovat menettäneet kotinsa, läheisensä, perheensä tai henkensä sodan vuoksi. Siksi nyt on aika olla ukrainalaisten tukena. He taistelevat nyt paitsi isänmaansa myös koko Euroopan vapauden puolesta. Toivon, että eurooppalaisten sydämet säilyvät jatkossakin Ukrainan puolella.

EU on yksi vahvimmista vastavoimista Venäjälle. On vaikea nähdä, miten heikompi EU voisi ikinä olla Euroopan tai varsinkaan Suomen etu. Suurin uhka meille on nimittäin Venäjä, ei ”Brysselin byrokraatit”. He ovat meidän puolellamme Venäjää vastaan.

Siksi on Suomen etu, että Ranskan presidentti on vahvan EU:n puolella ja Putinia vastaan – ei Putinin puolella EU:ta vastaan. Vive la France – vive la Liberté!