Skip to content

Iiris Suomela

Slava Ukraini ja hyvää pääsiäistä kaikille!

Tänä vuonna pääsiäinen koitti juuri sopivaan aikaan. On hyvä hengähtää hetken ja olla kotona perheen kanssa.

Välillä on nimittäin tuntunut siltä, että talvi ei lopu koskaan ja Venäjän väkivalta Ukrainassa vain pahenee koko ajan. Yksi asia on kuitenkin varma: auringonvalo lisääntyy ja kevät tulee lopulta joka vuosi. Sen yritän muistaa, kun synkkyys tuntuu valtaavan alaa.

Toivoa antaa huomata, miten moni maa on ollut valmis tukemaan ukrainalaisia hyvinkin selkeästi ja voimakkaasti. Suomi ja Eurooppa voisivat tehdä vielä enemmän: monet muut taloudelliset siteet Venäjään on katkottu, mutta fossiilienergian tuonti jatkuu yhä. Tämän olisi syytä loppua nopeammin kuin mihin on toistaiseksi sitouduttu. Jokainen euro venäläiseen fossiilienergiaan on euro Putinin sotakassaan.

Samalla huolestuttaa, että joidenkin ihmisten tuki Ukrainalle horjuu. Ranskassa äärioikeiston ehdokas Marine Le Pen etenee presidentinvaalien toiselle kierrokselle 23 prosentin ääniosuudella. Hän vastustaa venäläiseen öljyyn ja maakaasuun kohdistuvia pakotteita. Aiemmin Le Pen on puhunut Putinista ihailevasti, saanut Venäjältä vaalirahaa ja kannattanut Krimin liittämistä Venäjään.

Osa ranskalaisista vaikuttaa kyllästyneen viestiin ukrainalaisten auttamisesta ja tukemisesta. Vaikka Euroopassa käydään sotaa, he haluavat asettaa itsensä ukrainalaisten edelle. Vastaavaa ajattelua näkyy nyt ympäri Euroopan, mikä on todella huolestuttavaa.

Ukrainan sota ei saa unohtua tai tukemme horjua. Suomelle tämä asia on selvä: meidän on helppo kuvitella itsemme Ukrainan asemaan. Meidän tehtävämme onkin muistuttaa muuta Eurooppaa siitä, että Ukrainan asia on meidän kaikkien asia.

Emme voi hyväksyä Venäjän hyökkäyssotaa – saatikka maan sotilaiden raakaa väkivaltaa siviilejä vastaan. Pakotteiden hintalappu on kova, mutta se ei ole lähelläkään sitä hintaa, jota ukrainalaiset maksavat vapauden ja demokratian puolustamisesta joka päivä.

Tänä pääsiäisenä voi tehdä osansa esimerkiksi rahoittamalla osan suklaarahoista Punaiselle Ristille. Myös mielenosoituksia on tiedossa: pääsiäismaanantaina järjestetään mielenosoitus Ukrainan puolesta Helsingin Senaatintorilla klo 12.00 alkaen.

Slava Ukraini ja hyvää pääsiäistä kaikille!