Skip to content

Iiris Suomela

Nuoret tarvitsevat koulutusta ja turvaa – ei lisää silpputöitä

Puhuin tänään eduskunnassa nuorten puolesta. Me olemme historian ensimmäinen sukupolvi, joka on vanhempiaan huonommassa asemassa. Siitä huolimatta hallitus tarjoaa nuorille vain lisää leikkauksia ja heikennyksiä – viimeisimpänä lisää silpputöitä.

 

Ei ole oikein, että hallituksen leikkausten ja heikennysten vaikutukset kasaantuvat näin voimakkaasti yhdelle ihmisryhmälle – nuorille, jotka ovat jo valmiiksi vaikeassa asemassa. Siksi Vihreät, SDP, Vasemmistoliitto ja perussuomalaiset jättivät tänään välikysymyksen hallituksen päätöksestä sallia perusteettomien pätkätöiden teettämisen alle 30-vuotiailla nuorilla. Nuorisojärjestöjen puheenjohtajat kutsuttiin mukaan tiedottamaan välikysymyksestä.

 

Minä puhuin sukupolveni tarinasta. Me synnyimme keskelle 90-luvun lamaa, jolloin lasten ja nuorten palveluita ajettiin rajusti alas muun hyvinvointivaltion mukana. Juuri kun me olimme aikuistumassa iski vuoden 2008 pankkikriisi ja eurokriisi. Silloinkin lama osui rajusti juuri meihin, ja sen jälkeen meiltä on vain leikattu, leikattu ja leikattu. Ensin lähti satoja miljoonia koulutuksesta, sitten 86 euroa opintorahasta ja sitten tämä.

 

Me olemme historian ensimmäinen sukupolvi, joka pärjää vanhempiaan huonommin. Erityisen huonossa asemassa on nuoret, joilla ei ole mitään peruskoulun jälkeistä tutkintoa. Hallituksen koulutusleikkaukset vievät tulevaisuuden juuri näitä nuorilta. Hallitus leikkaa 200 miljoonaa euroa ammatillisesta koulutuksesta – siis juuri sieltä, mistä nuoret voisi saada sen osaamisen, mitä työllistyminen tänä päivänä vaatii.

 

Ensin viedään osaaminen ja sitten viedään luottamus omaan tulevaisuuteen tarjoamalla lisää silpputöitä: lisää määräaikaisuuksia ilman perusteita, lisää irtisanomisia ja entistä heikompaa sosiaaliturvaa. Kaikki tämä osuu nimenomaan siihen sukupolveen, jonka sisällä huono-osaisuus on erityisen syvää.

 

Tämä osuu erityisesti nuoriin naisiin, joiden työmarkkina-asema on jo valmiiksi heikko. Me olemme jo valmiiksi pahassa palkkakuopassa. Työnantajat pelkäävät jo valmiiksi, että meistä tulee äitejä. Hallitus ei ole helpottanut tätä asetelmaa lainkaan: se ei ole tasannut vanhemmuuden kustannuksia tai uudistanut vanhempainvapaita.

 

Vaikka muuta haluaisi toivoa, Suomessa ei ole edelleenkään päästy eroon nuorten naisten syrjinnästä työmarkkinoilla. Nyt hallitus on antamassa työnantajille vielä lisää mahdollisuuksia kohdella nuoria naisia huonommin jonkun tekosyyn varjolla. Määräaikaisuuksien kohdalla ei tarvita enää edes tekosyitä. Ei tarvita mitään syitä.

 

En vain voi ymmärtää miksi kaikista mahdollisista ideoista hallitus valitsee juuri sen, joka sisältää ihan valtavia riskejä. Ei silpputöiden lisääminen auta niitä kaikista heikoimmassa asemassa olevia nuoria. Ei sitä pelkän peruskoulun varaan jäänyttä työtöntä nuorta paljoa lämmitä tieto siitä, että jos hän sattuisi töitä saamaan, ne voisivat lakata päivänä minä hyvänsä.

 

Aivan aluksi pitää varmistaa, että jokaisen nuoren osaaminen riittää työllistymiseen. Tänä päivänä se tarkoittaa ihan vähintään toisen asteen tutkintoa. Siksi Vihreät vaatii koulutusleikkausten perumista ja aidosti maksutonta toisen asteen koulutusta. Nuoret ei kaipaa enää yhtään lisää silppua, leikkauksia ja heikennyksiä. Päinvastoin, me tarvitsemme turvaa, luottamusta tulevaisuuteen ja sitä osaamista, mitä tämän päivän nopeasti muuttuva työelämä vaatii.