Skip to content

Iiris Suomela

Seksuaalirikoslaki uudistuu — Puhutaan suostumuksesta!

Seksuaalirikoslaki uudistuu vihdoinkin: jatkossa vain kyllä on kyllä ja seksi ilman suostumusta tunnistetaan aina raiskaukseksi. Juhlimme tätä voittoa tänään Puhutaan suostumuksesta -juhlaseminaarissa, jonka järjestimme yhteistyössä Suostumus2018-kampanjan ja Amnestyn kanssa.

Oli pysäyttävää seistä yleisön edessä ja tajuta, että me todella teimme sen. #metoo-liikkeen myötä tuhannet ihmiset nousivat puolustamaan jokaisen oikeutta päättää oman kehonsa rajoista ja antoivat tukensa Suostumus2018-aloitteelle.

Aloite antoi äänen erityisesti väkivaltaa kokeneille naisille, jotka olivat aiemmin tulleet vaiennetuiksi ja ohitetuiksi. On ollut suuri kunnia päästä muuttamaan maailmaa juuri heidän kanssaan.

Alle vuoden kuluttua aloitekampanjasta nousin eduskuntaan ja istuin hallitusneuvotteluissa päättämässä, että Suostumus2018-aloite hyväksytään ja rikoslaki uudistetaan koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta suojaavaksi. Nyt tuo päätös toteutuu: uusi laki astuu voimaan 1.1.2023.

Tämä ei olisi ollut mahdollista ilman niitä tuhansia ihmisiä, jotka nousivat vaatimaan rikoslain korjaamista. Kymmenien vuosien työ ja #metoo-keskustelu kääntyivät Suostumus2018-aloitteen myötä konkreettiseksi muutokseksi Suomen laissa.

Siksi oli erityisen hienoa päästä juhlimaan tätä muutosta juuri niiden ihmisten kanssa, jotka tekivät muutoksen mahdolliseksi. Osansa tekivät niin oikeustieteen asiantuntijat kuin lukuisat eri järjestöt; poliitikot ja aktivistit; aloitteen tukijat ja tekijät; jokainen niistä 55,000 ihmisestä, jotka aloitteen allekirjoittivat. Iso kiitos heille – maailma todellakin muuttuu, kun sitä muutetaan!