Skip to content

Iiris Suomela

Seksi ilman suostumusta on raiskaus — nyt myös rikoslaissa!

Tänään Suostumus2018 menee läpi eduskunnassa, kun hyväksymme seksuaalirikoslainsäädännön uudistuksen! Jatkossa vain kyllä tarkoittaa kyllä, ja ei taas on selkeästi ei. Seksi ilman suostumusta tunnistetaan raiskaukseksi myös rikoslaissa.

Tämä on vuosia kestäneen työn tulos. Iso kiitos tästä kuuluu kaikille Suostumus2018-kansalaisaloitetta tukeneille sekä ennen kaikkea niille pitkän linjan feministeille, jotka ovat ajaneet suostumuksen puutetta raiskauksen määritelmäksi jo vuosikymmenten ajan. Oli iso ilo vetää aloitekampanjaa, ja nyt on vielä upeampaa nähdä, kun meidän tavoitteemme toteutuvat vihdoinkin!

Viime viikolla eduskunta keskusteli ja äänesti uudistuksesta viimeisen kerran. Sain silloin vieraaksi eduskuntaan kolme Suostumus2018-kampanjan aktiivia, joiden kanssa keräsimme aloitteelle miltei 55 000 suomalaisen tuen.

Puhuessani katsoin heitä ja ajattelin, että me teimme tämän. Välillä tasa-arvotyö tuntuu jatkuvalta ylämäkeen hiihtämiseltä, mutta yhteisellä työllä voi myös saada asioita aikaan. Maailma todellakin muuttuu, kun sitä muutetaan.

Tämä on minun viestini jokaiselle, joka miettii mitä tekisi, kun maailman pahuus lamaannuttaa; kun massamurhaaja hyökkää Oslossa Pride-väen kimppuun; kun Yhdysvallat poistaa miljoonilta oikeuden turvalliseen aborttiin. Mikään tästä synkkyydestä ei ole väistämätöntä.

Kehitys voi kulkea myös toiseen suuntaan: kohti valoa. Ei ole helppoa seistä tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolella, mutta silti se on tehtävä. Ihmisoikeudet turvataan vain sitkeällä yhteisellä työllä ja solidaarisuudella.

Kun meiltä yritetään viedä ihmisoikeudet, me taistelemme vastaan. Me teemme sen yhdessä. Me taistelemme myös toistemme puolesta, sillä tasa-arvo ei ole valmis ennen kuin se toteutuu meistä jokaisen kohdalla.

Hyvää Helsinki Pride -viikkoa kaikille! Tänä vuonna tätä viikkoa vietetään myös Yhdysvaltain ja Norjan puolesta: jotta jokainen olisi turvassa ja saisi päättää omasta kehostaan itse.