Skip to content

Iiris Suomela

Saamelaiskäräjälaki on kaatunut

Saamelaiskäräjälaki on kaatunut. Tämä on valtava häpeä Suomelle.

Ensin SDP antoi lain käsittelyn viivästyä aivan viime tippaan – sitten keskusta ja kokoomus kaatoivat lain perustuslakivaliokunnassa osittain aikapulaan vedoten. Ihmisoikeuksien puolustajat jäivät perustuslakivaliokunnassa vähemmistöön.

Ensi hallituksen on heti ensi töikseen hoidettava tämä uudistus maaliin. Tämä oli Vihreiden linja jo nykyhallituksen suhteen. Tätä uudistusta on valmisteltu jo vuosikausia, joten me olisimme aivan hyvin voineet uudistaa saamelaiskäräjälain heti hallituskauden alussa.

Valitettavasti pääministeri antoi saamelaiskäräjälain käsittelyn lykkääntyä aivan viime tippaan, vaikka me ja saamelaiset pyysimme häntä toistuvasti tuomaan esityksen eduskuntaan. Näin hän lopulta päätyikin toimimaan, mutta valitettavasti aivan liian myöhään. Keskusta ja Kokoomus saivat aikapulasta oivan tekosyyn koko uudistuksen kaatamiselle.

Hävettää, että me emme pystyneet parempaan. Olen tavattoman pahoillani saamelaisten puolesta. Me käänsimme aivan jokaisen kiven, mutta se ei riittänyt. Ihmisoikeuksien puolustajia oli lopulta liian vähän.

Ensi kaudella tämä asia on todella hoidettava. Näin on sanottu jo aivan liian monta kertaa. Tällä kertaa kuitenkin toivon, että myös SDP ja Kokoomus sitoutuvat hoitamaan saamelaiskäräjälain kuntoon – keskustalta kukaan tuskin odottaakaan mitään parempaa.

Saamelaiset ansaitsevat parempaa.