Saako äiti olla väsynyt vai kuuluuko naisen vain ”luonnostaan” nauttia lastenhoidosta? Mikä on isien rooli vanhempina? Miksi isät pitävät vain 11% vanhempainvapaista?
Surullinen katsaus asenteisiin tilastojen takana saatiin tänään, kun Helsingin Sanomat kysyi tänään isiltä, miksi vapaat jäävät pitämättä – 20% isistä kun ei käytä vapaita lainkaan.
Vastaukset ovat pääosin kylmäävää luettavaa niin isien kuin äitien näkökulmasta. Osa isistä kokee olevansa vähemmän tärkeitä tai jopa huonompia vanhempia; osa taas perustelee lastenhoidon olevan naisille ”luonnollista” tai peräti niin paljon mieluisampaa, ettei isän edes tarvitse kantaa vastuuta. Äidin uralla tai tuloilla ei kuulemma ole kauheasti väliä.
Todellisuudessa lastenhoito tai vanhemmuus ei ole sukupuolesta kiinni. Ei ole mitään syytä, miksi isät olisivat muita huonompia lastenhoidossa. Vaipanvaihto, nukuttaminen, syöttäminen tai muu vauvan hoito ei tule kenellekään “luonnostaan”. Nämä taidot pitää opetella.
En ole ikinä tavannut ihmistä, joka nauttisi vaipanvaihdosta tai lapsen sotkujen siivoamisesta. Silti myös nämä hommat on hoidettava, eikä se ole äideille yhtään sen hauskempaa kuin muillekaan.
Päinvastoin, moni äiti väsyy tai tylsistyy vanhempainvapaalla, mutta ei uskalla puhua tunteistaan kenellekään tai pyytää apuna, koska pelkona on huonon äidin leima. Suomalaiset äidit ovatkin maailman uupuneimpien joukossa.
Samanlaista vanhemmuuden suorittamista ei selkeästi odoteta isiltä. Isä voi jättää vanhempainvapaat pitämättä eikä kukaan välttämättä ihmettele asiaa.
Nämä ahtaat sukupuoliroolit, isien ohittaminen ja äitien ylikireät suorituspaineet joutavat roskiin. Jos vanhempia on kaksi, miksi äidin pitäisi kantaa vastuu käytännössä yksin? Vanhemmuus kuuluu isille siinä missä muillekin vanhemmille, ja toisaalta äidillä on oikeus työuraan.
Minulla on onni tuntea paljon isiä, joille yhdenvertainen vanhemmuus on kunnia-asia. En voisi tehdä nykyisiä töitäni, jos puolisoni ajattelisi kuten Hesarin jutun isät.
Ja niitä töitä tahdon tehdä jatkossakin, jotta huominen olisi tasa-arvoisempi.