Skip to content

Iiris Suomela

Rikoslaki ei voi olla ihmisten ainoa moraalinen kompassi

Seksuaalinen häirintä ja väkivalta on aina väärin. Näistä kokemuksista puhuminen on edelleen vaikeaa, koska asenteet uhreja kohtaan ovat vähätteleviä tai jopa syyllistäviä. Etenkin tyttöjä ja naisia syytetään valehtelijoiksi ennen kuin he ovat saaneet edes kertoa oman näkökulmansa.

Uhreja on syytä kuunnella. Aina. Jos joku kuvittelee, että olisi jotenkin kivaa tai helppoa kertoa häirinnästä tai väkivallasta, hän ei selkeästi tiedä mistä puhuu. Siksi syytöksiä valehtelusta ei pidä heitellä ilmoille kevyesti.

Valehtelu on toki mahdollista mutta tilastojen valossa aivan äärimmäisen harvinaista. Moninkertaisesti enemmän on ihmisiä, jotka eivät uskalla kertoa kohtaamastaan väkivallasta kenellekään. Tämä on paljon vääriä syytöksiä laajempi ongelma.

Wille Rydmanin tapaus on järkyttävä niin tekojen kuin sanojen osalta. Surullista on uhrien kokemusten vähättely ja hyvin leimaava asenne uhreja kohtaan. Vaikka olisi eri mieltä tapahtumien kulusta, edes rahtunen myötätuntoa ja kuuntelua on nähdäkseni paikallaan.

Virheitä tekee jokainen. Olennaista onkin, miten niistä ottaa opiksi ja miten virheisiin puututaan. Siksi puolueisiin ja kaikkiin muihin organisaatioihin tarvitaan kunnon suunnitelmat yhdenvertaisuuden ja turvallisemman tilan edistämisestä.

Toivon jokaisen puolueen laativan tällaisen kattavan suunnitelman ja julkistavan sen, jotta on mahdollista saada ulkopuolista palautetta ja parantaa toimintaa. Ainakin itse olen kokenut palautteen todella hyödylliseksi.

Äärimmäisen hyvä asia on, että seksuaalirikoslain uudistus etenee vihdoinkin eduskunnan päätettäväksi ensi viikolla. Jatkossa häirintä, raiskaukset ja monet muut väkivallan muodot on määritelty paljon aiempaa tarkemmin ja kattavammin. Näin laki suojaa jokaisen oikeutta päättää oman kehonsa rajoista.

Edelleen tulee olemaan rajatapauksia, jotka eivät ole laittomia mutta ovat silti väärin. Rikoslaki ei voi olla ihmisten ainoa moraalinen kompassi. Ei ole kohtuutonta ajatella, että erityisesti aikuisten on syytä kunnioittaa ja kuunnella toisia. Valtaosa meistä tahtoo varmasti kohdella muita hyvin – pidetään siitä kiinni, vaikka kaikkea väärää toimintaa ei ole rikoslaissa kielletty.