Skip to content

Iiris Suomela

Pride-kuukausi on alkanut!

SV: syrjintä, homo- ja transfobia

Jokaisella lapsella on oikeus olla oma itsensä. Tämä ei ole mikään vitsi tai klikkiotsikoiden aihe. Surettaa todella paljon, että Pride-kuukauden alun myötä liian moni aikuinen on ottanut asiakseen naureskella vähemmistöille.

Aikuisten tehtävä on edistää lasten oikeuksia. Alhaisinta mitä voi tehdä on väheksyä tai pilkata lapsia, jotka poikkeavat nykyisistä kapeista normeista. Se ei edistä mitään.

Iltalehden kolumnissa maalattiin tänään kuva maailmasta, jossa autot viedään pienten poikien käsistä ja sukupuolta vaihdellaan alvariinsa. Tämä kuva on valheellinen, ahdasmielinen ja ennen kaikkea väärin lapsia ja nuoria kohtaan.

Pikemminkin ongelmana on edelleen, että nuket ja mekot viedään pojilta, vaikka he olisivat itse niistä innostuneita ja kiinnostuneita. Tyttö, neiti ja homo ovat edelleen haukkumasanoja. Yhdysvalloissa monet osavaltiot pyrkivät kieltämään sateenkaariasioista ja moninaisuudesta puhumisen kokonaan. Samaa tavoittelevat myös esimerkiksi Puolan ja Unkarin hallitukset.

Lapset eivät valitse leluja tai vaatteita missään tyhjiössä, vaan tietysti he tekevät valintansa sen mukaan mitä on tarjolla ja mihin lapsia kannustetaan. Sellaista ei voi valita, mitä ei lelulaatikosta löydy.

Jos koulussa puhutaan vain naisista ja miehistä sekä heidän välisestä rakkaudesta, nuoren voi olla vaikea edes löytää sanoja itselleen tai omille tunteilleen. Nuori saattaa luulla itseään maailman ainoaksi homoksi; jotenkin poikkeavaksi ja vääränlaiseksi. Tuloksena on sellaista yksinäisyyttä ja ahdistusta, jota kenenkään ei pitäisi kohdata – ei varsinkaan lasten tai nuorten.

Siksi ahtaista rooleista ja odotuksista on päästävä eroon. Se ei onnistu itsestään vaan vaatii työtä. On aika jättää moninaisuudelle naureskelu menneisyyteen ja antaa lapsille ja nuorille paitsi tilaa myös tukea olla oma itsensä.

Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus kasvaa ja kukoistaa omana itsenään. Hyvää Pride-kuukautta kaikille!

Avainsanat: