Skip to content

Iiris Suomela

Poliittisella väkivallalla pyritään pelottelemaan erimieliset hiljaiseksi

Poliittinen väkivalta on äärimmäisen tuomittavaa. Väkivalta vaarantaa niin ehdokkaat kuin demokratian laajemmin, sillä tavoitteena on pelotella erimieliset hiljaiseksi.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz joutui tänään hyökkäyksen kohteeksi ollessaan kampanjoimassa. Hyökkääjä oli huutanut juutalaisvastaisia lauseita. Poliittisen väkivallan lisäksi kyse on siis ilmiselvästä antisemitismistä.

Tällaiset hyökkäykset ovat jyrkästi tuomittavia. Valitettavan yleistä on, että uhkailu, häirintä ja väkivalta kohdistuu nimenomaan vähemmistöihin kuuluviin ehdokkaisiin, nuoriin ja naisiin. Rasismi ja seksismi yhdistyvät pyrkimyksiin vaientaa poliittiset vastustajat.

Valitettavasti tällaisen toiminnan vaikutus näkyy jo nyt, kun yhä useampi kieltäytyy ehdokkuudesta uhkailun ja häirinnän pelon tähden. Ilmiö uhkaa demokratiaa.

Olen Benin kanssa eri mieltä monista asioista, mutta nyt ei ole kyse mielipiteistä. Nyt on kyse turvallisuudesta ja toimivasta demokratiasta, jossa asioita ei ratkota väkivallalla. Ikinä. Siksi toivon Benille pikaista toipumista ja turvallista loppukampanjaa.

En ole ikinä kokenut yhtä vakavaa väkivaltaa kuin Zyskowicz. Sen sijaan huutelu, töniminen ja ahdistelu olivat kampanjan arkea etenkin silloin, kun vasta aloittelin uraa politiikassa. Ajan myötä tilanne on helpottanut. Etenkin nyt kansanedustajana saan olla jopa häkellyttävän rauhassa kampanjoimassa.

Tämä ei valitettavasti tarkoita, että häirintä olisi loppunut. Se vain kohdistuu minua nuorempiin naisiin. Ylivoimaisesti eniten häiritään kaikista nuorimpia, alle 20-vuotiaita tukiryhmäläisiä.

Tällainen toiminta on todella raukkamaista. Mitä vähemmän ihmisellä on kokemusta häirinnän käsittelystä ja torjumisesta, sitä todennäköisemmin hän joutuu sen kohteeksi.

Näin ei voi jatkua. Demokratiaa on puolustettava viimeiseen asti. Minä seison jokaisen vaalikentillä häirintää kohtaavan ihmisen rinnalla – puoluekannasta riippumatta.

Ennakkoäänestys jatkuu 28.3. asti. Muista äänestää!