Skip to content

Iiris Suomela

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajoaa, mitä seuraavaksi?

Vielä eilen perussuomalaiset vakuuttelivat, ettei puolue ole jakaantumassa. Tästä vakuuttelusta tuli lähinnä mieleen oheisen kuvan palavassa huoneessa kahvitteleva koira.

Tänään mielikuva osoittautui oikeaksi: eduskunnan täysistunnossa 20 perussuomalaista kansanedustajaa ilmoitti perustavansa oman eduskuntaryhmänsä. Sen nimeksi tulee Uusi vaihtoehto. Näiden 20 edustajan lisäksi Arja Juvonen on juuri ilmoittanut eroavansa perussuomalaisten eduskuntaryhmästä. Perussuomalaisten ryhmään jää siis vain 16 kansanedustajaa.

Uuden vaihtoehdon puheenjohtaja Simon Elo vakuuttelee, ettei aikeena ole perustaa omaa puoluetta. En pidä tätä väittämää kovin uskottavana. Kaksi riitaisaa eduskuntaryhmää ei vain voi toimia samassa puolueessa. Puolueella kuin puolueella on Suomen lain puitteissa oltava vain yhdet säännöt, yksi puoluehallitus ja yksi periaateohjelma, joihin kaikkien puolueen toimijoiden on pystyttävä sitoutumaan.

Aivan oma kysymyksensä on puolueen rahat. Lain mukaan tämänhetkinen omaisuus jää Halla-aholle, mutta toisaalta merkittävä osa varallisuudesta on Timo Soinin seuraajien hallitsemassa säätiössä, joka omistaa muun muassa perussuomalaisten tämänhetkisen puoluetoimiston. Säätiö tulee tuskin Halla-ahon kanssa neuvottelemaan ainakin siitä päätellen, että säätiön hallituksen puheenjohtaja Raimo Vistbacka kielsi Halla-ahoa tulemasta mukaan ja päätyi peräti haistattamaan perussuomalaisten uudelle puheenjohtajalle paskan.

Oikeistopopulistisia pikkupuolueita on ollut Suomessa jo pitkään etenkin kuntapolitiikassa. Aika näyttää syntyikö meille tänään juuri kaksi uutta populistista pikkupuoluetta vai kasvaako jompi kumpi keskisuureksi kriiseistä huolimatta.