Mikä voisi olla tärkeämpää työtä kuin nuorten pitäminen poissa rikolliselta tieltä? Tämä on sosiaalityön kovaa ydintä.
Silti eräs perussuomalainen kollega päätti eilen puhua rikoskierteessä olevien nuorten parissa tehtävästä sosiaalityöstä “mukavien jutteluna”, kun keskustelimme aiheesta A-Studiossa.
Kommentti veti vakavaksi silloin ja vetää vakavaksi nyt. Tällainen hyvin vaativaa työtä tekevien ammattilaisten vähättely ei palvele yhtään ketään.
Katujengit ja nuorten rikokset ovat vakava, vaarallinen ilmiö, johon on puututtava tehokkaasti. Parhaiten se onnistuu, kun poliisi, vankeinhoito, nuorisotyö ja koulut tekevät yhteistyötä.
Juuri tällainen yhteistyö on se keino, jolla esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa on pystytty torjumaan jengiväkivaltaa onnistuneesti ja rauhoittamaan kokonaisia asuinalueita. Olisi typerää kieltäytyä ottamasta opiksi niiden maiden kokemuksista, joissa katujengejä vastaan on tehty töitä jo pitkään ja joissa on saatu aikaan myös onnistumisia.
Riskit pyrittävä tunnistamaan ajoissa ja puuttumisen on oltava nopeaa ja tehokasta. Tämä ei onnistu, ellei ammattilaisia ole tarpeeksi. Siksi olemme hallituksessa mm. lisänneet poliisien määrää 300 poliisilla. Poliisin määrärahoja on kasvatettu joka vuosi. Yhteistyötä sosiaalityön ja koulujen kanssa on tiivistetty.
Linja on aivan eri kuin viime hallituksella, jossa myös perussuomalaiset oli mukana leikkaamassa poliisilta, kouluilta ja nuorilta kipeästi kaivattujen panostusten sijaan.
Vaikka henkilöstövajetta on yritetty paikata, aiempien leikkausten jäljet näkyvät yhä. Valtaosa sosiaalityöntekijöistä kertoo, ettei pysty tekemään töitä oman ammattietiikkansa mukaisesti. Moni opettaja sanoo samoin: aika ei meinaa millään riittää. Erityisen vaarallista on, että tätä viestiä tulee myös vankiloista, joilla on aivan keskeinen rooli rikoskierteen katkaisussa.
Kun resurssit ovat kunnossa ja ammattilaiset pääsevät tekemään työnsä kunnolla, lastensuojelulaitos tai vankila voi olla se paikka, jossa rikoskierre katkaistaan. Toisaalta varsinkin vankila voi olla myös se paikka, jossa nuori vedetään yhä syvemmälle rikollisuuden maailmaan. Jengit rekrytoivat aktiivisesti juuri vankiloissa.
On aika ottaa ammattilaisten viesti vakavasti ja panostaa nuorten rikosten torjumiseen. Se ei todellakaan tapahdu sosiaalityötä tai nuorisotyötä vähättelemällä – päinvastoin.