Skip to content

Iiris Suomela

Päivystävä feministi vastaa: Missä menevät suostumuksen rajat?

Missä menevät suostumuksen rajat? Tämä kysymys on noussut jälleen keskusteluun Sexhibition-messujen tapahtumien myötä.

Iltasanomat soitti, kun olin junassa. Päivystävänä feministinä menin tietysti puhelinkoppiin ja vastasin. Yksittäisten tapausten käsittely ei ole poliitikkojen tehtävä, joten keskityin puhumaan suostumuksen varmistamisesta yleisellä tasolla. Hyvä, että asiasta keskustellaan!

Suostumuksesta kysellään paljon etenkin nyt, sillä ensi vuoden alussa astuu voimaan uusi, suostumuksen puutteeseen perustuva seksuaalirikoslaki.

Kokosin tähän kuusi faktaa, jotka vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin aiheesta:

  1. Seksi ilman suostumusta on raiskaus. Näin on pian myös rikoslain mukaan. Suostumuksen varmistaminen onkin tärkeää, jotta ei riko toisten rajoja. Muuten kyse ei ole seksistä vaan väkivallasta.
  2. Helpoin tapa varmistaa suostumus on kysyä suoraan. Kaikille on syytä olla selvää, että mitä ollaan tekemässä ja missä muiden rajat menevät. Siksi kannattaa jutella.
  3. Suostumus ei toimi niin, että kerran ilmaistu suostumus johonkin pätee ikuisesti kaikkeen. Esim. seksimessujen lavalle nouseminen ei tarkoita suostumusta mihin vain. Onkin hyvä varmistaa, että tapahtumien kulku on OK kaikille myös aktin aikana.
  4. Erityisen tarkka on syytä olla, jos huomaa, että toinen ei välttämättä pysty ilmaisemaan itseään selkeästi. Yleinen riski on päihtymys: se ei estä suostumuksen antamista, mutta korostaa huolellisuuden merkitystä. Oma tai muiden humala ei ole ikinä pätevä syy toisten rajojen rikkomiselle.
  5. Jos alkaa epäilyttää, aina voi kysyä tai keskeyttää puuhat kokonaan. On parempi olla varma kuin rikkoa toisen rajoja.
  6. Rikoslaki on aivan minimi. Lähtökohtaisesti ihmiset tahtovat toisilleen hyvää. Tämä periaate ei toteudu, jos omaa käytöstä ohjaa pelkkä vankilan tai sakkojen pelko. Siksi ei kannata tuijottaa pelkkää lakia vaan miettiä, miten voisi kohdella muita paremmin.

Onneksi monella yrityksellä, järjestöllä ja tapahtumalla on nyt käytössä selkeät ohjeet asiattoman käytöksen torjumiseksi. Rikoslaki ei nimittäin todellakaan riitä – tarvitaan laajempi asenteiden ja kulttuurin muutos, josta tämä keskustelu on hyvä esimerkki!

Ennen #metoo-kampanjaa ensimmäinen kysymys seksimessuista ei välttämättä olisi ollut, että miten suostumus varmistetaan messujen lavalla. Nyt tästä kysymyksestä ja käsitteestä on tullut normaali osa suomalaista keskustelua. Hyvä niin – juuri tällaista kulttuurin muutosta me Suostumus2018-kampanjalla tavoittelimme!