Skip to content

Iiris Suomela

Päästöttömässä energiassa on Suomen tulevaisuus

Loistavia uutisia niin Suomelle kuin ilmastolle: norjalainen Blastr suunnittelee Inkooseen hiilivapaata terästehdasta, joka tuottaisi jopa 95 prosenttia vähemmän päästöjä kuin nykyiset, fossiiliriippuvaiset terästehtaat

Kyse on valtavan isosta asiasta, sillä teräksen valmistus aiheuttaa noin 8% maailman hiilidioksidipäästöistä. Siksi on todellakin syytä toivoa, että Blastr saa edistettyä tehdashanketta suunnitelmiensa mukaisesti – se olisi loistava uutinen niin Suomelle kuin maailmalle! Paljon on vielä auki, mutta todella toivon hankkeen etenevän.

Taloudellisesti tehtaan merkitys olisi myös mittava, sillä kyse on miljardien eurojen investoinnista Suomeen. Tehdas myös työllistäisi 1200 ihmistä.

Miksi Blastr on sitten kiinnostunut juuri Suomesta? Hiilivapaan teräksen tuottaminen vaatii valtavia määriä sähköä. Siksi yhtiö etsii paikkaa, jossa päästöttömään, edulliseen sähköntuotantoon panostetaan tosissaan. Erityisen halpaa on tuulivoima, jota Blastr suunnitelee rakentavansa vielä lisää tehtaan tarpeisiin. Suomessa se onnistuu, kun taas kotimaassaan Norjassa yhtiö törmäsi lupaongelmiin.

Päästöttömässä energiassa on siis Suomen tulevaisuus. Siksi kaikista tuhoisinta maamme taloudelle olisi, jos ensi vaalien jälkeen päätettäisiin yhtäkkiä vähentää tai perua ilmastotoimia. Silloin menettäisimme ne miljardien eurojen investoinnit, joita moni yhtiö on tänne suunnitellut – ei ilmastotoimista huolimatta vaan nimenomaan uskottavien ilmastotoimien tähden.

Eduskuntavaalit käydään 2.4.2023. Nuo vaalit ratkaisevat, että pitääkö Suomi kiinni tämän kauden ilmastolinjasta vai otammeko askeleita taaksepäin. Minä olen ehdolla, jotta ilmasto voittaisi näissä vaaleissa; jotta ensi kaudella kulkisimme päättäväisesti kohti entistä nopeampia ja suurempia päästövähennyksiä. Näin turvataan niin Suomen kuin tulevien sukupolvien tulevaisuus.

Kiinnostaako tulla mukaan tekemään vihreää vaalivoittoa? Laita viestiä, niin jutellaan lisää vaalikampanjoinnista! Kaikki apu on ehdottomasti arvokasta ja tarpeellista – nyt kannattaa tulla mukaan!