Raju energian hinnannousu on otettava vakavasti. Ihmisiä on autettava tästä kriisistä selviämisessä. Moniin bensan ja sähkön hinnannousu kansainvälisillä markkinoilla osuu todella kovaa. Esitänkin neljää keinoa tilanteen ratkaisemiseksi:
- Kohdennettuja korvauksia
Osa energiaveron tuotoista voitaisiin palauttaa kansalaisille kerran kuukaudessa toteutettavana veronpalautuksena. Toinen vaihtoehto olisi korvausten toteuttaminen alueellisesti. Korvauksissa voitaisiin painottaa erityisesti pienituloisten tukemista ja energiaköyhyyden torjumista.
2. Sähkösopimusten kuluttajansuojaa on kehitettävä
Kuluttajalla tulisi olla mahdollisuus vaihtaa pois pörssisähköstä, ja sähkösopimusta solmiessa kuluttajalle tulee antaa aina täydet tiedot siitä, mitä hän on ostamassa.
3. Valtion takaamilla lainoilla tukea siirtymään
Valtion takaamilla lainoilla voitaisiin avittaa esimerkiksi sähkö- tai kaasuautoon siirtymistä, maalämpöremonttia tai muuta ilmaston kannalta kestävää, mutta varallisuutta vaativaa ratkaisua. Näin tuotaisiin pidemmällä aikavälillä edulliset vaihtoehdot kaikkien saataville.
4. Korotuksia perusturvaan – kevennyksiä työn verotukseen
Nopein tapa tukea pienituloisia on korottaa perusturvaa. Sen rinnalla pienituloisten verotuksen keventäminen korvattaisiin polttoaineisiin meneviä kuluja. Pitkällä aikavälillä Suomeen tarvitaan perustulo turvaamaan jokaiselle riittävä toimeentulo myös keskellä kriisiä.
Mistä energian raju hinnannousu johtuu? Energian hintaan maailmanmarkkinoilla on vaikuttanut etenkin kansainvälisen politiikan jännitteet, eikä Suomi ole muusta maailmasta irrallaan.
Maksamme nyt kovaa hintaa Suomen riippuvuudesta fossiilitalouteen. Fossiilisista polttoaineista onkin pystyttävä yhteiskuntana luopumaan. Näin päästään tilanteeseen, jossa energian hinta Suomessa ei ole yhtä vahvasti kiinni muiden maiden päätöksistä. Näin pidetään valta meillä ja hinnat kurissa.
Ennen kaikkea tarvitaan kuitenkin nopeita toimia erityisesti pienituloisten suomalaisten tukemiseksi keskellä tätä kriisiä. Tämä on tehtävä niin, ettei samaan aikaan vesitetä ilmastokriisiin tai luontokadon torjuntaan liittyviä toimia.
Ilmastokriisin torjunta on sovitettava yhteen köyhyyden vähentämisen ja hyvinvointivaltion vahvistamisen kanssa. Näin tehdään muutoksesta reilu ja kestävä.