Tänään vietetään opiskelijoiden mielenterveyspäivää. Koronakriisi on ollut opiskelijoille raskas. Opetus on ollut etänä, iso osa tapahtumista on peruttu ja yksinäisyys on lisääntynyt räjähdysmäisesti.
Psyykkisiä vaikeuksia kokee jo yli puolet opiskelijoista. Yli kolmasosalla tilanne on jo niin paha, että vaikeuksiin tarvitsisi myös apua ja hoitoa. Mielenterveysongelmat ovat nousseet yleisimmäksi syyksi työkyvyttömyyseläkkeelle.
Päivän teema on myötätunto. On tärkeää, että olemme armollisia niin itseämme kuin muita kohtaan. Myötätunnon lisäksi tarvitaan kuitenkin myös politiikkatoimia.
Nuorilla on yhä kovemmat suorituspaineet jo varhain. Moni alkaa murehtia korkeakouluun pääsemisestä jo peruskouluaikana.
Kokoomuslaisen opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen viime hallituskaudella toteuttama opiskelijavalintauudistus meni todella pieleen. Monet joutuvat nyt jo ennen peruskoulun loppua tekemään päätöksiä loppuelämän uravalinnoista, mikä luo kohtuuttomia paineita jo 14-15-vuotiaille nuorille.
Itsensä etsiminen kuuluu nuoruuteen. Ihmisille pitää antaa mahdollisuus kokeilla, erehtyä ja aloittaa uudelleen. Rajujen suorituspaineiden, putkitutkintojen ja kuormittumisen sijaan pitää voida kerryttää laaja-alaista sivistystä ja tarvittaessa vaihtaa suuntaa.
Nuorille paineita luovien rakenteiden uudistamisen lisäksi mielenterveysavun pitää olla helposti saatavilla. Tämä oli vihreille yksi keskeisimmistä teemoista aluevaaleissa, ja sitä työtä jatkamme edelleen.
Jo kymmenkunta vihreää aluevaltuustoryhmää on tehnyt aloitteen matalan kynnyksen mielenterveyspalveluiden toteuttamisesta jokaisessa kunnassa. Tampereella ollaan tänä vuonna ottamassa käyttöön nuorten terapiatakuu askeleena kohti terapian takaamista kaikenikäisille.
Mielenterveyden haasteisiin on saatava apua, kun sitä tarvitsee. Kukaan ei saa joutua painimaan näiden kysymysten kanssa yksin. Nuorissa on Suomen tulevaisuus eikä meillä ole yksinkertaisesti varaa jättää heitä yksin.