Skip to content

Iiris Suomela

Onnea tulevaan, Emma Kari!

Emma Kari jättää eduskunnan. Olo on haikea, koska Emma on ollut politiikassa koko sen ajan, kun minä olen ollut mukana. Ensin hän oli esikuva, sitten läheinen puoluetoveri ja lopulta kollega, kun nousin eduskuntaan vuonna 2019.

Samalla Emmasta on tullut rakas ystävä. Me olemme olleet yhdessä lukemattomissa mielenosoituksissa, kokouksissa, juhlissa ja neuvotteluissa. Kun lähdin tosissani tavoittelemaan paikkaa eduskunnassa keväällä 2019, Emma matkusti Tampereelle avamaan vaalikampanjani.

Kun minä olin puheenjohtajan sijainen, Emma sijaisti Mariaa ympäristöministerinä. Puolessa vuodessa hän vei läpi luonnonsuojelulain ja ison liudan muita edistysaskeleita luonnon ja ilmaston puolesta. Harvoin näkee ihmistä, joka pääsee tekemään mitä rakastaa ja saa niin paljon aikaan niin lyhyessä ajassa.

Olen saanut myös kasvaa äidiksi Emman tuella. Hän oli yksi ensimmäisistä ihmisistä, joille aikanaan kerroin olevani raskaana. Häneltä minä kysyn neuvoja, kun lapsi nuolee junan lattiaa, syö pieniä kiviä tai tulee kipeäksi keskellä yötä. En tiedä missä olisin ihmisenä, poliitikkona ja äitinä ilman Emmaa.

Näin vaalien alla miettii paljon, että miksi oikeastaan lähti aikanaan politiikkaan mukaan. Syy on selvä ja se on maailmantuska, jossa olen kierinyt melko syvällä lapsesta asti. Tuolloin koin olevani melko yksin etenkin ilmastoahdistukseni kanssa.

Maailmantuska helpotti kunnolla vasta aikuisena, kun löysin ensin ilmasto- ja ihmisoikeusjärjestöt ja sitten Vihreät. Tuntui tavattoman helpottavalta löytää ihmisiä, jotka jakavat täsmälleen saman tuskan ja tekevät tuon huolen tähden kaikkensa paremman maailman eteen. Näin huoli tulevasta kääntyy maailmaa muuttavaksi voimaksi.

Tätä voimaa Emma on täynnä. Hän tekee töitä paremman maailman puolesta itseään säästämättä – ja kutsuu samalla mukaan kaikki, jotka ovat ikinä pysähtyneet miettimään ilmaston ja luonnon tilaa. On kuvaavaa, että viime päivinä kymmenet ihmiset ovat kertoneet juuri Emman innostaneen heitä lähtemään mukaan muuttamaan maailmaa.

Seuraavaksi Emma jatkaa tätä työtä jossain toisaalla. Eduskuntaan jää haikeus, mutta uskon, että Emma saa vähintään yhtä paljon aikaan myös jatkossa.

Onnea tulevaan, Emma! Yhteiset työt jäävät, mutta ystävyys ja yhteiset tavoitteet pysyvät <3