Skip to content

Iiris Suomela

Nuorten naisten olemassaolo ei ole häirintää

Sain tänään kuulla, että minusta on otettu salaa kuva eduskunnassa. Kuvaa levitetään saatteella, jossa vihjataan minun syyllistyvän häirintään – ilmeisesti ihan vain olemalla olemassa.

Nuorten naisten olemassaolo ei ole häirintää. Salakuvaaminen ja etenkin kuvien levittely vihjailevin saattein sen sijaan on.

Kuvasta oli ilmoitettu eduskuntaan jo ennen kuin minä edes huomasin sen. Asiaa käsitellään parhaillaan. Tästä olen todella kiitollinen. On meistä jokaisen tehtävä puuttua häirintään, ja tässä kohtaa puuttuminen on ollut rivakkaa ja tehokasta. Minä en ole jäänyt yksin.

Jos kaikkeen häirintään puututtaisiin näin nopeasti, maailma olisi paljon parempi ja turvallisempi paikka. Suomalaisista tytöistä ja naisista 80% on kohdannut seksuaalista häirintää. Kyseessä on laaja ongelma, josta päästään eroon vain sitkeällä yhteisellä työllä.

Kiitos jokaiselle, joka puuttuu häirintään. Puuttuminen on yksi tehokkaimmista tavoista varmistaa, että rajat ovat selvät kaikille. Tämä auttaa myös häirinnän ennaltaehkäisyssä.

Myös Suomen laissa on tarkentamisen varaa. Onneksi olemme eduskunnassa hyväksymässä seksuaalirikoksia koskevan lain uudistuksen, joka tarkentaa ja laajentaa näiden rikosten määritelmiä. Esimerkiksi sanallinen ja kuvallinen häirintä kielletään. Näin pystymme jatkossa turvaamaan jokaisen oikeudet päättää oman kehonsa rajoista.

Kenenkään ei pidä joutua pelkäämään joutuvansa salakuvaamisen, asiattomien puheiden tai koskettelun kohteeksi. Ei töissä, ei koulussa, ei harrastuksissa, ei vapaa-ajalla.

Maailma muuttuu, kun sitä muutetaan. Näytetään yhdessä, ettei minkäänlainen häirintä tai väkivalta ole hyväksyttävää!