Eduskunta aloitti viikon puhumalla Natosta. Eilinen keskustelu jatkui pitkälle iltaan, mutta lyhyellä tauolla ehdin päivittää kuulumiset ulkoministeri Pekka Haaviston kanssa.
Pekka on tehnyt jo pitkään töitä Suomen aseman vahvistamiseksi maailmalla. Hän on matkannut niin pieniin kuin suuriin Nato-maihin ja käynyt lukemattomia keskusteluja Suomen liittolaisten kanssa. Keskellä näitä epävarmoja ja vaikeita aikoja olen tavattoman kiitollinen, että juuri Pekka on Suomen ulkoministeri.
Eduskunta äänestää tänään Suomen Nato-jäsenyydestä. Sen jälkeen seuraava iso askel on varmistaa 30 Nato-maan tuki Suomelle. Sillä tiellä voi tulla eteen monenlaista haastetta ja mutkaa. Onkin tärkeää, että koko Suomi pysyy rauhallisena koko tämän matkan ajan. Yhdessä ja yhtenäisinä me pärjäämme parhaiten.
Miksi Nato on Suomelle paras ratkaisu? Tätä pyrin eilisessä puheessani perustelemaan. Tärkein syy on, että yhteenkään Nato-maahan ei ole hyökätty jäsenyyden aikana.
Nato-jäsenyys on tapa torjua sotaa ja turvata rauhaa Suomessa. Samalla on hyvä muistaa, että Nato-jäsenyyden lisäksi Suomi tarvitsee vahvaa EU:ta.
Ukrainan sodan alettua EU on näyttänyt todellisen voimansa. Yhdessä me viemme aseita Ukrainaan, toivotamme pakolaiset tervetulleiksi ja luovumme venäläisestä fossiilienergiasta. Emme voi nimittäin jatkaa tämän julman hyökkäyssodan rahoittamista.
Turvallisuuden vahvistaminen on siis paljon puolustusliittoa laajempi kysymys. Ihmisoikeudet ovat turvallisuuden kovaa ydintä – onhan kyse turvallisuudessa kyse ihmisten hengen, terveyden ja vapauden eli ihmisoikeuksien turvaamisesta. Näistä arvoista meidän on pidettävä kiinni myös jatkossa ja tarvittaessa puolustettava niitä myös Naton sisällä.