Skip to content

Iiris Suomela

Myös hoitajilla on oikeus lakkoon

Hyviä uutisia: ministeri Aki Lindén kertoi juuri, että hän ei aio edistää potilasturvallisuuslakia tällä viikolla. Hoitajien määrääminen töihin sakon uhalla ei siis etene ainakaan toistaiseksi.

Hyvä näin. Potilasturvallisuus on taattava yhdessä sopien. Sen sijaan töihin pakottamiseen pyrkiminen voi pahimmillaan ajaa hoitajia kokonaan pois alalta, mikä vain syventäisi ongelmia eikä edistäisi potilasturvallisuutta lainkaan.

Hoitajalakko ei jatku ensi viikolla, jos sitä ennen saavutetaan sopu työehtosopimuksista. Tämä olisi tietysti paras ratkaisu, jota toivon jokaisen poliitikon edistävän kaikin mahdollisin keinoin, vaikka neuvottelut käydään työmarkkinaosapuolten kesken.

Poliitikkojen tehtävä on taata riittävä rahoitus sosiaali- ja terveyspalveluita vaivaavan, jatkuvasti pahenevan henkilöstöpulan korjaamiseksi. Ei ole oikein, että meidän kaikkien hengen ja terveyden turvaavat ammattilaiset eivät saa työstään kunnon korvausta.

Julkisen sektorin pienipalkkaisten, pääosin naisvaltaisten alojen palkkakuoppa on korjattava. Muuten henkilöstöpulan ratkaiseminen käy hyvin vaikeaksi ellei jopa mahdottomaksi. Tämä on välttämätöntä potilasturvallisuuden takaamiseksi tulevaisuudessa. Suurin uhka suomalaisten hengelle ja terveydelle on, jos sosiaali- ja terveyspalveluiden kriisiin ei löydetä kunnon ratkaisuja ajoissa.