Skip to content

Iiris Suomela

Mona Blingin “23 transmyyttiä”

Mona Bling julkaisi viime viikolla esikoiskirjansa 23 transmyyttiä. Kirja kumoaa yleisimmät virheelliset käsitykset ja ennakkoluulot transihmisistä sekä avaa millaista on olla transihminen Suomessa ihmisten omien kokemusten kautta. Kovat faktat vuorottelevat hauskojen, koskettavien ja myös valitettavan järkyttävien tarinoiden kanssa. Luin kirjan julkkarijuhlia edeltävänä iltana ja se todella tempaisi mukanaan, vaikka monet perusfaktat olivat itselle jo sinällään tuttuja.

Jokaisen cis-ihmisen kannattaa mielestäni lukea tämä kirja. Teksti on selkeää ja kaikki avainkäsitteet avataan heti alkuun, mutta samalla kirjalla on paljon annettavaa myös kokeneemmille transihmisten liittolaisille.

Mielestäni feminismin peruskivi on jatkuva oppiminen ja kuunteleminen, ja juuri siksi tähän kirjaan kannattaa tarttua – etenkin, jos huomaa välillä ajattelevansa, että ei ihan meinaa ymmärtää mistä muut puhuvat. Se ei ole lainkaan noloa. Sen sijaan noloa on, jos kohtelee muita ihmisiä huonosti ja perustelee sen tietämättömyydellä, mutta ei kuitenkaan tee mitään kuunnellakseen tai oppiakseen.

Ennen kaikkea suosittelen kirjaa kaikille, sillä se oli varsin hauska ja koskettava lukukokemus. Teos löytyy niin yleisimmistä suomalaisista äänikirjasovelluksista kuin kirjakaupoista ja kirjastoista ympäri maan! Lämpimästi suosittelen oman kirjaston e-kirjojen tarjonnan tarkistamista, jos kirjan hankkiminen on muuten hankalaa.

Kiitos vielä Mona tästä tärkeästä teoksesta – en malta odottaa seuraavia kirjoja ja projekteja!

PS: Translaki on todellakin uudistettava vielä tällä hallituskaudella. Ainakin itse olen sitoutunut huolehtimaan, että näin todellakin tapahtuu.