Skip to content

Iiris Suomela

Me suomalaiset voimme kuvitella itsemme ukrainalaisten asemaan — Me voimme tehdä enemmän

Kävimme tänään Vapaa Ukraina – vapaa maailma -mielenosoituksessa Senaatintorilla koko perheen voimin. Oli upeaa nähdä tori täynnä Ukrainan tukijoita laulamassa Finlandia-hymniä Maija Vilkkumaan johdolla. Aiemmin mielenosoituksessa puhuivat mm. Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova ja ulkoministeri Pekka Haavisto.

Ennen Finlandian alkua Vilkkumaa sanoi osuvasti, että me suomalaiset voimme kuvitella itsemme ukrainalaisten asemaan. Suomen ja Ukrainan historiat ja kokemukset ovat tietysti erilaisia, mutta me molemmat tiedämme millaista on elää demokratiaa ja ihmisoikeuksia polkevan entisen suurvallan naapurimaana.

Ukrainan asia on meidän asiamme. Tätä me emme saa unohtaa, vaikka sota on jatkunut jo 54 päivän ajan ja saattaa jatkua vielä pitkään. Uutisointi ei ole enää aivan yhtä tiivistä kuin sodan alussa, mutta ukrainalaisten taistelu ja kärsimys jatkuu yhä.

Kaikki sodassa tapahtuneet rikokset on tutkittava ja syylliset on saatettava vastuuseen Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n edessä. Samalla Suomen ja EU:n on tehtävä töitä Venäjän hyökkäyssodan lopettamiseksi. Se on helpommin sanottu kuin tehty, mutta meidän on ainakin yritettävä parhaamme.

Mielenosoitus päättyi huutoon “Suomi voi tehdä enemmän”. Olen täysin samaa mieltä. Aseapua on jatkettava, pakolaisia tuettava ja taloudelliset siteet Venäjään katkaistava. Isoin haaste on edelleen venäläinen fossiilinen energia, josta aivan liian moni Euroopan maa on riippuvainen.

On aika vetää Euroopan rahat pois Putinin sotakassasta. Tarvitaan nopeasti korvaavaa energiaa – lähinnä paikallista uusiutuvaa energiaa, joka on turvallisin, tehokkain ja fiksuin tapa katkoa siteet Venäjään ja muihin autoritaarisiin valtioihin.

Talouspakotteilla on kova hintalappu Euroopalle. Kaikista kovinta hintaa sodasta maksavat kuitenkin ukrainalaiset, jotka ovat menettäneet kotinsa, läheisensä, perheensä tai henkensä Venäjän hyökkäyksen tähden. Siksi meidän on tehtävä kaikkemme sodan lopettamiseksi. Suomen on otettava entistäkin vahvempi rooli eurooppalaisessa rintamassa Ukrainan puolesta.